Academische zitting 50 jaar Volkssterrenwacht MIRA

30/09/2017 - 14:00
30/09/2017 - 18:00

Ter gelegenheid van onze vijftigste verjaardag organiseren wij in het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober een feestweekend.

Op zaterdag 30 september zijn we in de namiddag te gast in de grote zaal van het Fenikshof, juist naast de ingang van MIRA zelf, voor onze academische zitting.

Het programma ziet er als volgt uit:

14:00-14:15 uur >>> Verwelkoming door gastheer Mattias Tuyls (VRT) met videoboodschap van Frank De Winne, hoofd van het opleidingscentrum voor astronauten van de ESA, ter gelegenheid van ons jubileumfeest

14:30-15:15 uur >>> Thomas Hertog (KU Leuven) over echo's van de Oerknal

15:15-16:00 uur >>> Hugo Thienpont (VU Brussel) over fotonica: laser en lichttechnologie voor de 21st eeuw, voortgesproten uit onderzoek van de ruimte

16:00-16:30 uur >>> Pauze met een drankje

16:30-17:15 uur >>> Ewine van Dishoeck (Leiden Observatory) over de zoektocht naar bouwstenen van leven in het heelal

17:15-17:45 uur >>> Samenspraak over het belang van wetenschap en technologie vandaag en morgen en de rol van de jeugd in dit verband

17:45-17:50 uur >>> Afronding en uitnodiging tot kleine receptie met een drankje en een hapje

De sprekers nog even kort voorstellen:

Thomas Hertog is professor in de theoretische natuurkunde aan de KU Leuven en een wereldvermaard kosmoloog. Bij het grote publiek is hij zeker ook bekend als een zeer goede vriend van Stephen Hawking, de beroemdste levende astronoom ter wereld, en van optredens in het nieuws en duidingsprogramma's op tv over de onderzoeksdomeinen waarin Thomas Hertog een autoriteit is.

Universum of multiversum?Universum of multiversum?

Hugo Thienpont is professor aan de faculteit ingenieurswetenschappen aan de VU Brussel en directeur van het Brussels Photonics Team, een onderzoeksgroep die wereldwijd erkenning krijgt voor haar baanbrekend fundamenteel en toegepast onderzoek op het gebied van micro-optica en micro-fotonica. In zijn hoedanigheid van vicerector innovatie en valorisatie aan de VUB is hij een expert op het gebied van interacties tussen de wetenschappelijke wereld en allerlei externe partners.

Wetenschap en maatschappijWetenschap en maatschappij

Ewine van Dishoeck is professor in de moleculaire astrofyisica aan het beroemde Leiden Observatory en is o.a. bestuurder van het grote ALMA-radiotelescopencomplex in Chili. Zij ontving al meerdere internationale onderscheidingen en vanaf volgend jaar wordt zij presidente van de International Astronomical Union, het gezaghebbende orgaan van alle professionele astronomen ter wereld.

Moleculen in de ruimteMoleculen in de ruimte

Van 14 tot 18 uur
Vrije toegang