De nachten van Galilei

23/10/2009 - 19:00
23/10/2009 - 23:00

Aan het begin van de 17de eeuw vond er een kleine technologische vernieuwing plaats, die grote gevolgen zou hebben, niet alleen voor de sterrenkunde, maar ook voor het hele wetenschappelijke denken en uiteindelijk zelfs voor het totale wereldbeeld in onze westerse wereld. Lenzen bestonden al veel eerder, maar door een aantal verbeterde slijptechnieken werd het mogelijk om tegen 1608 een 'seecker instrument om verre mee te sien' te bouwen. Galilei bouwde meteen zelf zijn eigen lenzenkijker en begon er de sterrenhemel mee te verkennen. Grote ontdekkingen volgden, er kwamen in volgende generaties nieuwere en grotere kijkers: de vooruitgang in de sterrenkunde was niet meer te stoppen.

Ter gelegenheid van de nachten van Galilei die de organisatoren van het wereldjaar van de sterrenkunde op het programma zetten om deze belangrijke ontwikkeling te herdenken biedt Volkssterrenwacht MIRA een multimediaprogramma aan waarbij we het zullen hebben over Galilei, de 17de eeuw, het nieuwe wetenschappelijke denken en de evolutie van kleine eenvoudige telescoopjes tot reuzenkijkers en ruimtetelescopen.

Maar tijdens deze nachten van Galilei hopen wij ook vooral op een heldere sterrenhemel. De kwaliteit van de sterrenkijkers die wij op MIRA gebruiken, daar kon Galilei in zijn tijd alleen maar van dromen. Zijn trouwe hemelobjecten Maan en Jupiter, die kunnen we tijdens beide avonden ook waarnemen, en met veel meer detail dan Galilei het ooit gekund heeft. Daarnaast is er nog een heleboel fraais te ontdekken aan onze sterrenhemel. Erbij zijn is dus de boodschap!

Telkens doorlopend van 19 uur tot 23 uur
Toegangsprijs: waarnemingsactiviteiten gratis / multimediavoorstelling: € 3,00