19 juli eerstkomend: graag even lachen, want je wordt gefotografeerd (vanuit de ruimte)

Op 15 oktober 1997 werd de Europees-Amerikaanse ruimtesonde Cassini-Huygens gelanceerd naar de geringde planeet Saturnus. Na een probleemloze reis van 2.451 dagen bereikte het ruimtetuig op 1 juli 2004 zijn bestemming. Nadat het Europese stuk, de Huygenssonde, zich in december 2004 had afgescheiden om in de atmosfeer van Titan te duiken en daar tijdens de afdaling onderzoek te verrichten, zette Cassini, het Amerikaanse deel van de missie, zijn tocht alleen verder, en het project zal nog wel enkele jaren actief blijven als alles volgens plan verloopt.

Cassini bevindt zich op een afstand van ruim 1.4 miljard km van de Aarde - dit is ongeveer 10 keer de afstand van de Aarde tot de Zon, en op 19 juli komt het toestel terecht in de schaduw van Saturnus, ideaal om in tegenlicht opnames te maken van de planeet en haar imposante ringenstelsel. Tezelfdertijd zal ook de Aarde op die beelden te zien zijn.

Omdat er in hoge resolutie gewerkt wordt, zal het eindresultaat een samengesteld beeld zijn dat bestaat uit vele opnames die samengevoegd worden. Het deel van de opnames waarbij de Aarde op het plaatje staat, vangt aan om 23.17 u onze tijd (Midden-Europese Zomertijd), en duurt dan nog een kwartiertje. Goed nieuws voor ons, want op dat moment zijn wij met ons stuk van de planeet naar Saturnus gericht. Wie dat wil, zal dus vanuit de ruimte gefotografeerd worden.

Maak je evenwel geen illusies! Tussen de ringen van Saturnus door zal onze Aarde niet meer zijn dan een heel kleine stip. Voor wie niettemin “symbolisch” op de foto wil prijken, als deeltje van dit puntje in het zonnestelsel, deze twee belangrijke opmerkingen:
- je beste kleren moet je zeker niet aantrekken, want ondanks de hoge resolutie van de beelden zal je zeker niet te zien zijn!
- de foto zal genomen worden tussen 23.27 en 23.42 u, maar houd er rekening mee dat het licht over die reis van bijna anderhalf miljard km iets meer dan tachtig minuten onderweg is. Zorg dus dat je zeker om iets na tienen 's avonds buiten staat te poseren, zo niet ben je onherroepelijk te laat…. en geen enkel excuus voor wie te laat komt ;-)

Bron: Cassini Homepage

Tekst: Emiel Beyens