Zonsverduistering succes op Volkssterrenwacht MIRA :-)

Ondanks de totaal niet gunstige weersvoorspellingen werd de happening die ter gelegenheid van de gedeeltelijke zonsverduistering op Volkssterrenwacht MIRA werd georganiseerd een echte voltreffer! Er kwamen zowat 500 bezoekers langs en het wolkendek toonde zich meer dan een uur lang genadig voor de kijklustigen op ons volle waarnemingsterras.

Aan het begin van de happening om 9 uur was er van de Zon nog totaal geen sprake in Grimbergen, mist en wolken leken hardnekkig spelbreker te zullen worden. Maar tegen half tien kwamen onverhoopt toch de eerste opklaringen. Het ging veeleer om minder dikke wolken die zelf als een soort filter fungeerden, zodat onze eerste blikken op de Zon zonder eclipsbrilletjes konden gebeuren. En duidelijk was al wel te zien dat een stukje Zon achter de Maan verborgen ging.

Het enthousiasme bij de bezoekers bij deze eerste schuchtere waarnemingen deed ons allen hopen op nog meer van hetzelfde. En inderdaad, een kwartiertje later kregen we de Zon opnieuw te zien met steeds meer Maan ervoor. Onze speciale projectietelescoop toonde een beeld van de Zon van meer dan een meter in diameter, indrukwekkend om dan de Maan steeds meer Zon te zien weghappen!

De vele waarnemers waaronder een aantal schoolgroepen kwamen ruimschoots aan hun trekken, de aanwezige persmensen met een cameraploeg van het VRT-journaal konden mooi verslag uitbrengen van een geslaagde activiteit op Volkssterrenwacht MIRA!