C/2013 US10 (Catalina): mooie, maar niet uitzonderlijke komeet...

In de media durft men soms al eens te overdrijven: komeet Catalina is zeker niet "de mooiste komeet ooit".
Toegegeven, zeker hier in het noordelijk halfrond werden we de laatste jaren niet verwend qua kometen, dus Catalina is zeker wel een buitenkansje. Maar u zal toch nog steeds minstens een goede verrekijker én een redelijk donkere hemel nodig hebben om de komeet gewoon al te kunnen zien (en wat ervaring indien u ook de staart ervan wil bespeuren).

Nieuwjaarsochtend is echter wel een mooie gelegenheid: dan staat de staartster vlak bij de oranje ster Arcturus (sterrenbeeld Ossenhoeder), één der allerhelderste sterren aan de hemel. Hou er wel rekening mee dat het heldere maansikkeltje niet té ver uit de buurt staat!

De laatste schattingen van ervaren waarnemers geven de komeet een helderheid van magnitude 6,5 tot 7, en dat zal de eerste paar weken slechts langzaam afnemen. De komeet verwijdert zich immers van de Zon (en wordt dus zwakker), maar nadert tegelijk de Aarde (dichtste nadering op 17 januari) wat dan weer zijn zichtbaarheid ten goed komt.
Momenteel is de komeet nog een ochtendobject, maar langzaam klimt ze noordwaarts aan de hemel (richting de "Steel" van de Grote Beer) waar ze gans de nacht door zal te zien zijn.

De positie van komeet Catalina, dag per dag vanaf 31 decemberDe positie van komeet Catalina, dag per dag vanaf 31 december

P.S.: kijk eens op de website van Geert Vandenbulcke voor een fraaie animatie van de komeet en de snelle veranderingen in de staart ervan...