De Zon, dé ster van het zonnestelsel

24/02/2017 - 19:30
24/02/2017 - 22:30

Tijdens de Astroclubvoorstelling van Frank Deboosere maken we deze maand kennis met de enige ster waarvoor in ons zonnestelsel plaats is: de Zon!

Wat moeten we ons voorstellen als we een wetenschappelijk verantwoord beeld van de Zon willen hebben? Waaruit bestaat de Zon? Hoe werkt ze? Hoe kunnen we de Zon bestuderen, want ter plaatse gaan onderzoek verrichten is niet echt aan de orde, gezien de extreme temperaturen die daar heersen? Wat is de invloed van de Zon op de rest van het zonnestelsel? Enzovoort.

Het beste nieuws is dat er sinds een aantal decennia superindrukwekkende beelden bestaan van de Zon in actie, die opnames en live beelden zullen tijdens de voorstelling zeker ook ruimschoots aan bod komen.

Na de uiteenzetting door Frank is het waarnemen geblazen. Bij helder weer zijn in het westen de planeten Venus en Mars te zien, en eventueel tonen we ook even de planeet Uranus, ook al is dat niet een echt spectaculair object, gezien door een telescoop.

De wintersterrenhemel heeft natuurlijk veel fraais te bieden, we zullen de bezoekers met plezier laten kennismaken met de mooie sterrenbeelden Orion, Stier, Tweelingen en Leeuw. En in het meer discrete sterrenbeeld Kreeft (want geen opvallend heldere sterren daarin) tonen we graag een prachtige sterrenhoop die terecht als bijnaam de bijenkorf draagt.

De Bijenkort in het sterrenbeeld KreeftDe Bijenkort in het sterrenbeeld Kreeft

Voor de langblijvers verschijnt rond 23 uur de planeet Jupiter boven de oostelijke horizon.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.