Aarde en Maan, een fascinerend duo

31/03/2017 - 19:30
31/03/2017 - 22:30

Tijdens de Astroclub van maart kom je tijdens de multimediavoorstelling van Frank Deboosere alles te weten over de subtiele relatie tussen de Aarde en de Maan.

Als wij vanop onze planeet naar de Maan kijken, zien we in de loop van 29,5 dagen de Maan evolueren van een Volle Maan naar het Laatste Kwartier, vervolgens naar Nieuwe Maan, Eerste Kwartier tot we opnieuw de hele Maanschijf als een heldere cirkel zien. Maar eigenlijk duurt de tocht rond de Aarde slechts 27,3 dagen. Vanwaar dit verschil?

Soms schuift de Maan ook voor de Zon of de Aarde voor de Maan, dan is het eclipsentijd, altijd een spektakel om van te smullen. En zoals velen weten staat de as waarrond onze planeet draait 23,44 graden schuin, daardoor hebben we seizoenen. Maar die schuine stand verandert doorheen de tijd, en dat heeft ook wat met de Maan te maken.

Doordat het aanwezige draaimoment in het systeem Aarde-Maan behouden dient te blijven, zal het vertragen van de aardrotatie door de remmende getijdenwerking van de Maan (23 microseconden per jaar) voor gevolg hebben dat de Maan langzaam wegschuift van onze planeet (37 millimeter per jaar). Op termijn leidt dit tot grote veranderingen in dit dubbelsysteem.

En misschien heeft de aanwezigheid van de Maan, toch een groot object als je het vergelijkt met de manen bij andere planeten, ons in de loop van de voorbije miljarden jaren herhaaldelijk beschermd tegen de inslag van grotere planetoïden en kometen.

Vanavond kom je over dit alles heel veel te weten via de voorstelling van Frank.

Na de voorstelling is het waarnemen geblazen. Bij helder weer is boven de westelijke horizon planeet Mars te zien en boven de oostelijke horizon planeet Jupiter.. Er staat ook een flinke Maansikkel aan de sterrenhemel, en daarnaast kunnen we de sterrenbeelden zien die typisch zijn voor de overgang van winter naar lente, met name de Tweelingen, Leeuw, Maagd, Ossenhoeder en Hercules. Met onze telescopen kunnen we daar heel wat interessante deepsky-objecten terugvinden zoals de beroemde bolhoop M13.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.