Planeten dicht bij de Zon, onze buren

28/04/2017 - 19:30
28/04/2017 - 22:30

In ons zonnestelsel is er een opvallend verschil tussen de planeten dicht bij de Zon en de verder weg gelegen planeten. Alleen al qua grootte is dit verschil opvallend, maar ook qua samenstelling gaat het om heel andere werelden. Tijdens de multimediavoorstelling van Frank Deboosere maken we uitgebreid kennis met de planeten die relatief dicht bij ons staan: Mercurius, Venus en Mars.

Ze hebben alle drie al ruimtesondes op bezoek gehad, dus er is veel wetenschappelijk materiaal beschikbaar om deze planeten wat beter te leren kennen.

Indien de weerman vanavond ook mooi weer bij heeft, kunnen we lekker lang sterren kijken. Aan het begin van de avond zullen zonnewaarnemingen mogelijk zijn, de Zon gaat immers pas om 20:55 uur onder. Vanaf dan kunnen we in de schemering in het westen het fijne Maansikkeltje en de planeet Mars waarnemen, terwijl we Jupiter zien pronken in het zuidoosten. Geleidelijk met de toenemende duisternis worden alle hemelobjecten beter zichtbaar, en vanaf 22:30 uur kunnen we ook beginnen aan de zogenaamde deepsky-objecten. Boven de oostelijke horizon zien we de typische lentesterrenbeelden Boötes, Corona Borealis en Hercules steeds hoger klimmen.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Een uitgebreide activiteitenkalender vind je in bijlage.


BijlageGrootte
Activiteitenkalender 2017 versie 2017-01-03.pdf345.63 KB