Die Schöpfung van Joseph Haydn versus de schepping volgens de moderne kosmologie: waar cultuur en wetenschap mekaar ontmoeten

10/11/2017 - 22:00
10/11/2017 - 23:30

Voorstelling om 19 uur en om 20:30 uur

Dit jaar bestaat Volkssterrenwacht MIRA vijftig jaar, en ook het Carmina Kamerkoor uit Meise blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit. Een jubileumjaar hebben MIRA en het Carmina Kamerkoor dus in ieder geval gemeen.

Wat ons dit jaar ook bindt, is onze passie voor... het heelal, meer bepaald de schepping ervan. Het Carmina Kamerkoor zet immers hun jubileum in de verf met een uitvoering aan het eind van dit jaar van het prachtige muziekstuk 'Die Schöpfung' van Joseph Haydn.

In aanloop daarnaartoe organiseren wij in onderlinge samenwerking op Volkssterrenwacht MIRA een lezing over de schepping waarbij cultuur en wetenschap met mekaar in dialoog treden.
Musicologe Sabien Van Dale gaat daarbij dieper in op de rijke inhoud van het muziekstuk van Haydn, zij zal ook de sterrenkunde die erin aan bod komt bespreken. Emiel Beyens van Volkssterrenwacht MIRA, wiskundige en sterrenkundige van opleiding, zal een overzicht geven van hetgeen de hedendaagse kosmologie over de schepping, over het echte ontstaan van het heelal te vertellen heeft. Zullen er raakvlakken zijn tussen het wereldbeeld van Haydn en dat van de moderne wetenschap? Dat kom je tijdens deze lezing te weten.

De lezing vindt twee keer plaats: om 19:00 en om 20:30 uur.

En als je zeker wil zijn van een plaatsje, dien je te reserveren via deze pagina op de website van het Carmina Kamerkoor.

Toegang: 6 euro (ter plaatse te betalen), maar alle leden van MIRA genieten van de klassieke voordelen die we hen doorheen het hele jaar aanbieden.