Astronomische vooruitblik op 2018

29/12/2017 - 19:30
29/12/2017 - 22:30

Tijdens deze Astroclub blikt Frank Deboosere vooruit op 2018.

Op de vraag wat de nieuwe jaargang op gebied van sterrenkunde en ruimtevaart te bieden heeft, kunnen we qua waarnemen alvast de Maansverduistering van 27 juli vermelden.

BepiColomboBepiColombo

Qua ruimtevaart is het uitkijken naar de lancering van de BepiColombo, een gezamenlijke missie van de Europese ESA en de Japanse JAXA naar planeet Mercurius. En belangrijk is zeker ook de ingebruikname van de CST-100 Starliner en de Dragon 2 capsules waarmee de NASA opnieuw zelf astronauten in de ruimte kan brengen. Dat was al van 2011 geleden met de laatste vlucht van de Space Shuttle...

Bij helder weer wordt er uiteraard waargenomen, dus even kijken wat de sterrenhemel vanavond te bieden heeft.

De Maan is voor 84% verlicht, en bijgevolg een opvallend en interessant object om waar te nemen met onze telescopen en verrekijkers. Ook planeten Uranus en Neptunus zijn present, maar wat de andere planeten betreft is er voorlopig 's avonds niet veel te zien.

Qua sterrenbeelden en heldere sterren is de winter natuurlijk een schitterende periode met o.a. Orion, de Voerman en Tweelingen als opvallende sterrenbeelden en daarnaast zijn er opvallende sterren zoals Sirius en Procyon die ook helder staan te fonkelen.

Er is ook heel wat deepsky te zien, met zeker de beroemde Orionnevel als meest gekende van alle nevels.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Een uitgebreide activiteitenkalender vind je in bijlage.


BijlageGrootte
Activiteitenkalender 2017 versie 2017-09-30.pdf232.83 KB