De James Webb Space Telescope

30/03/2018 - 19:30
30/03/2018 - 22:30

Frank Deboosere stelt ons in zijn multimediavoorstelling de nieuwe super-ruimtetelescoop voor: de James Webb Space Telescope.

Deze ruimtetelescoop moet de wetenschappelijke opvolger worden van de Hubble Space Telescope die al sinds 1990 in gebruik is. De lancering is voorzien in de lente van 2019.

De James Webb zal een spiegel hebben met een diameter van 6,5 meter en wordt opgebouwd uit 18 hexagonale elementen. Daarmee is hij een behoorlijk stuk groter dan de spiegel van de Hubble met een diameter van 2,4 meter. Bovendien zal de nieuwe telescoop ook heel wat meer waarnemingen kunnen doen in infrarood licht.

Bij helder weer is het waarnemen geblazen. Vroege vogels op MIRA kunnen nog net de Zon even waarnemen voor ze ondergaat. Maar het is vooral de Maan die de hemel de ganse avond en nacht zal domineren. De schijf van de Maan is immers voor 99% verlicht, voor wie goed kijkt zal te zien zijn dat het net nog geen Volle Maan is.

Laag in het westen kunnen we misschien nog een glimp opvangen van de ondergaande Venus, hoewel onze buurplaneet eigenlijk verdrinkt in het licht van de zonnegloed.

Voorts zijn er de sterrenbeelden van de winter- en lentesterrenhemel. Ondanks het storende maanlicht zal er toch wel een en ander met onze telescopen kunnen waargenomen worden. Duimen dus maar voor mooi weer!

Maan 99% verlichtMaan 99% verlicht

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.