Nauwe samenstand Jupiter-Mars, zondagochtend 7/01

Hopelijk komen er dit weekend eindelijk een paar opklaringen, zodat we de fraaie samenstand tussen Jupiter en Mars kunnen bewonderen!

Zondagnacht/ochtend (7 januari) naderen beide planeten elkaar tot op minder dan 15 boogminuten: dat is slechts een halve maandiameter! Zelfs bij grote vergroting in de telescoop zullen beide nog samen te zien zijn, én bovendien zijn dan ook de maantjes van Jupiter zichtbaar!

Minder dan 1/4 graad uit elkaar!Minder dan 1/4 graad uit elkaar!

De kortste nadering komt er om 1h24m wintertijd, maar dan zitten beide planeten bij ons nog onder de horizon: ze komen pas op omstreeks 4h. Het beste moment om te kijken is dan ook tijdens de schemering (richting zuidzuidoost dan). Jupiter is bovendien het helderste puntje aan de hemel, dus die kan je niet missen (de oranje Mars is minder opvallend, maar dat zal de volgende maanden sterk toenemen).

De ochtend ervoor of erna is de samenstand nog steeds héél opvallend, maar dan is de onderlinge afstand toch al verdubbeld!
Tegen de ochtend staan beide planeten al bijna in het zuiden, maar slechts 22° hoogTegen de ochtend staan beide planeten al bijna in het zuiden, maar slechts 22° hoog