Maan bedekt Venus op 18 juni [Updated]

Op maandag 18 juni wordt de planeet Venus bedekt door de Maan. Het verschijnsel vindt overdag plaats, maar Venus is helder genoeg om overdag gezien te worden. Om 16u09m zomertijd (tijdstip voor Ukkel; voor andere plaatsen in Vlaanderen bedraagt het verschil hooguit enkele minuten) schuift het onverlichte deel van de Maan langzaam voor Venus. Beide objecten staan op dat ogenblik 60° hoog aan de hemel in het zuidoosten (azimut 160°). Om 17u30m komt de planeet dan weer te voorschijn achter het verlichte deel van de Maan.

De Maan is die dag voor 15% verlicht, Venus voor 44%. Venus is een heel heldere planeet die dezer dagen gemakkelijk ´s avonds te zien is boven de zuidwestelijke horizon. Het is het helderste object aan de hemel buiten de Zon en de Maan. Dankzij die hoge helderheid is ze gemakkelijk overdag te observeren met een verrekijker of een kleine telescoop, als je tenminste weet waar je moet kijken. Als je niet vertrouwd bent met het opzoeken van Venus overdag, is het raadzaam om op voorhand wat te oefenen...

Update Bart Declercq 18 juni
De verduistering is begonnen onder een stormachtige onweerslucht, maar met net op het juiste moment een opening in de bewolking: