Gedeeltelijke maansverduistering - Happening

16/08/2008 - 21:00
17/08/2008 - 00:00

Op zaterdag 16 augustus vindt er in de loop van de avond tot een stukje na middernacht een gedeeltelijke maansverduistering plaats, en ter gelegenheid daarvan organiseert Volkssterrenwacht MIRA samen met de collega’s van de andere Vlaamse Volkssterrenwachten een happening met waarnemingsactiviteiten, heel veel informatie en multimedia over eclipsen, e.d. en de nodige randanimatie.

Om 21.36 uur bereikt de donkere schaduwkegel van de Aarde de Maan die op dat moment slechts 5 graden boven de zuidoostelijke horizon staat. Geleidelijk raakt de Maan meer en meer door de schaduw van onze planeet bedekt, tot we om 23.10 uur zien dat de Maan voor 81% verduisterd is. Onze buur staat dan ruim 16 graden hoog, nog steeds in de buurt van het zuidoosten. Daarna schuift de Maan steeds meer weg uit de aardschaduw. Om 00.44 uur komt een einde aan dit hemels schouwspel want dan is er op het maanoppervlak niets meer te zien van de schaduw van de Aarde.

Wie deze maansverduistering met behulp van diverse waarnemingsinstrumenten wil meemaken, kan op MIRA terecht. Bovendien staat de planeet Jupiter aan de zuidelijke sterrenhemel te pronken, geflankeerd door eerst vier, dan drie en dan weer vier maantjes. Wat is er aan de hand? Io, de actieve vulkaanmaan van Jupiter, zal in de loop van de avond door de reuzenplaneet bedekt worden. De bezoekers die naar MIRA komen krijgen dus een tweevoudige e eclips te zien! En we proberen vast ook om planeet Neptunus even in de kijker te zetten, want die staat deze avond op slechts enkele graden van de Maan.

Naast het waarnemen zelf kunnen de bezoekers ook een multimediavoorstelling bijwonen over het bijzondere stelsel Aarde-Maan, waarbij het o.a. gaat over allerlei soorten eclipsen, de invloed van de Maan op onze planeet en omgekeerd, nieuwe plannen voor allerlei projecten op de Maan, e.d.

Het is intussen op MIRA een traditie geworden om bij dergelijke gelegenheden de webcam aan één van onze telescopen te koppelen, zodanig dat wie zelf moeilijk naar Grimbergen kan afzakken, het gebeuren toch live kan volgen via het internet.

Een ruimer artikel over maansverduisteringen vind je elders op onze MIRA-webstek.

Doorlopend van 21 uur tot 01 uur
Toegangsprijs: € 3,00