Waarnemen

21 september: heldere vuurbol waargenomen (update3)...

Bolide 21 september: update 3 (16h30m)

En een héél indrukwekkend filmpje werd gemaakt door een gespecialiseerde camera bij ESTEC in Noordwijk, hij maakt deel uit van het Franse FRIPON-netwerk voor de detectie van meteoren.


Weerkunde op het internet

Zondag 27 november 2017 = Dag van de Wetenschap op MIRA.

Wil jij de interessante lezing over weerkunde op het internet nog eens rustig bekijken?
Haal het pdf-document dan via deze link binnen.

Wil je liever de voorstelling als pps-bestand toegestuurd krijgen? Stuur je vraag ons dan toe via info@mira, en we bezorgen jou het gevraagde.


Supermaan 14 november: much ado about nothing...

Much ado about nothing...
In de media was de voorbije weken al veel te doen over de zogenaamde "Supermaan" van 14 november, die de grootste Volle Maan van de eeuw zou zijn!

supermaan 7 procent groter

Eerst en vooral stamt dat begrip "Supermaan" niet uit de sterrenkunde maar uit de sector van de horoscopen :-(. Voor ons heeft dat weinig belang: enkele percenten groter of kleiner zal je echt niet opmerken met het oog...


Meteoren kijken: Perseïden pieken op de ochtend van 13 augustus...

Elk jaar hebben we een aantal periodes waarop er extra veel meteoren ("vallende sterren") te zien zijn, maar de bekendste van deze "zwermen" zijn zeker de Perseïden omstreeks 12-13 augustus.


C/2013 US10 (Catalina): mooie, maar niet uitzonderlijke komeet...

In de media durft men soms al eens te overdrijven: komeet Catalina is zeker niet "de mooiste komeet ooit".
Toegegeven, zeker hier in het noordelijk halfrond werden we de laatste jaren niet verwend qua kometen, dus Catalina is zeker wel een buitenkansje. Maar u zal toch nog steeds minstens een goede verrekijker én een redelijk donkere hemel nodig hebben om de komeet gewoon al te kunnen zien (en wat ervaring indien u ook de staart ervan wil bespeuren).


Hoera, de mooiste meteorenzwerm van het jaar is er!

Misschien bij het grote publiek minder bekend dan de beroemde Perseïden die tijdens de zomermaand augustus te zien zijn, maar volgens ervaren waarnemers is de meteorenzwerm die dezer dagen actief is de mooiste van het jaar: die van de Geminiden!


26 oktober: nauwe samenstand Venus-Jupiter

Hopelijk krijgen we helder weer dit weekend en de dagen erna, want de heldere planeten Venus en Jupiter spelen dan "haasje-over" aan de ochtendhemel.
Op maandagochtend (26 oktober) staan ze het dichtst bij elkaar: op nauwelijks één graad afstand (dat komt ongeveer overeen met de dikte van een duim op armlengte gehouden).
Een héél opvallend fenomeen, aangezien beide planeten de allerhelderste "puntjes" zijn aan de hemel, met Venus ruim op kop...

En wie goed kijkt zal een drietal graden meer naar linksonder ook nog de zwakkere maar opvallend oranje Mars tegenkomen...


Maansverduistering 28 september was een succes!

De maansverduistering van 28 september was een formidabel succes! Hoog aan de hemel, kraakhelder weer, véél enthousiaste -en ook opvallend jonge- bezoekers, en een mooi oranje-bruine eclips!
Wel veel vocht in de lucht, dus de vele telescopen, verrekijkers en krachtige telelenzen kregen nu en dan een behandeling met de haardroger...

Hopelijk slaagde iedereen er in om de volgende uren een beetje wakker te blijven op school of op het werk?

IMG_1062 bewerkt 1920px


Heldere vuurbol gezien, zaterdagavond 30 augustus... (update 3)

Update 3: dankzij de vele waarnemingen op het internationale vuurbol-meldingspunt (vooral uit België, maar ook uit Zuid-Engeland en zelfs tot in midden Frankrijk) kon al een redelijk nauwkeurige bepaling van het traject getekend worden. Hij zou ergens tussen Abbeville en Diepe in de atmosfeer gedoken zijn, om ter hoogte van de Engelse kust (Brighton) helemaal opgebrand te zijn geweest.


30 juni: héél nauwe samenstand Venus-Jupiter

Sinds begin dit jaar domineert Venus de avondhemel: het allerhelderste puntje aan de hemel is zelfs in volle schemering al prominent te zien in het westen!
Wanneer het ietsje donkerder wordt zal men echter gemerkt hebben dat er een eind linksboven ervan nog een héél heldere "ster" staat: dat is dan de reuzenplaneet Jupiter.Inhoud syndiceren