Christoffel Waelkens: Het heelal, een groot fysica-labo


25 januari 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

Voorstelling in de multimediazaal

Toen de wetenschap echt wetenschap werd – met dank aan Galileo Galilei, Christiaan Huygens, Isaac Newton en andere grote geesten uit de zeventiende eeuw – werd er voor het eerst gesproken over universele natuurwetten, m.a.w. wetten die niet alleen opgaan voor de werking van de natuur op onze planeet, maar ook elders in het zonnestelsel, elders in ons sterrenstelsel en eigenlijk overal in het heelal.

Is dat geen boude uitspraak? Hoe kunnen wij immers controleren of wat geldt op Aarde ook geldt voor verre objecten die ver weg en buiten ons bereik zijn?

Gelukkig zijn sterrenkundigen goede detectives en slagen zij erin om met behulp van informatie die vanuit alle hoeken van het heelal op ons afkomt toch heel veel aan de weet te komen over planeten, sterren en het heelal zelf. Dat kan door het licht dat die objecten uitstralen, absorberen of weerkaatsen heel gedetailleerd te bestuderen. En sinds kort is er naast het licht (of de elektromagnetische straling in alle verschillende golflengten) zelfs ook de mogelijkheid om objecten te bestuderen middels zwaartekrachtsgolven die ze veroorzaken in de ruimtetijd die het heelal is.

Zo zijn al die verschillende kosmische objecten studiemateriaal in het grootst denkbare laboratorium: ons heelal.

Vele evenementen die in dat buitenaards labo gebeuren vinden trouwens plaats in extreme omstandigheden die we op Aarde niet zomaar eventjes kunnen overdoen wegens… die extreme omstandigheden. En gelukkig maar, want anders zou het hier misschien op een grote chaos en wereldwijde catastrofe kunnen uitdraaien.

Christoffel Waelkens is professor in de astrofysica aan het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de KU Leuven.

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen…

In het westen staan de planeten Mars en Uranus dicht bij mekaar. De oranje Mars is gemakkelijk met het blote oog te zien, met onze telescopen zal je ook vlot Uranus kunnen herkennen als een klein blauwachtig schijfje. Om de Maan te kunnen waarnemen wordt het vanavond wel zeer laat: pas tegen middernacht zien we de voor 70% verlichte Maanschijf stilletjes in het oosten opkomen.

De wintersterrenhemel bevat genoeg fraaie objecten om met het blote oog, via de verrekijker maar zeker ook met behulp van krachtige telescopen waargenomen te worden. Sterrenbeelden Orion, Stier, Tweelingen, Grote Hond, Kleine Hond en zoveel meer. Talrijke nevels zijn te zien via het oculair van de telescoop. Misschien kunnen we vanavond eens jacht maken op een aantal open sterrenhopen. Bekende exemplaren zijn de Plejaden, de Hyaden en de Bijenkorf, maar Messierobjecten M38, M39, M46 en M47 moet je ook eens bekijken. En zeker de bekende dubbele sterrenhoop h en Chi Persei niet vergeten!

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist