Hugo Moors: Zonder bacteriën geen levende planeet? - GEANNULEERD


26 november 2021 19:00 – 23:00
Astroclub

Opgelet: Deze activiteit werd geannuleerd wegens de onverenigbaarheid met de nieuwe coronamaatregelen.

 

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

Voorstelling in de multimediazaal

De beroemde Franse wetenschapper Louis Pasteur beweerde reeds in de tweede helft van de negentiende eeuw dat er geen leven kan bestaan als er geen microben zouden zijn. Het is zelfs waarschijnlijk dat er geen autonoom leven kan bestaan op andere planeten zonder de hulp van microben.

Om deze bewering te staven, moeten we de chronologie en processen overlopen die nodig zijn geweest om onze eigen planeet Aarde bewoonbaar te maken voor zuurstofafhankelijke meercellige levende wezens, waarvan de mens vanuit onze optiek het summum is.

Dit verhaal brengt ons Hugo Moors die als onderzoeker verbonden is aan de afdeling microbiologie van het SCK*CEN, het befaamde Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.

 

Citrobacter_freundii.jpg

 

                                                                                    Copyright: U.S. Federal Government - Publiek domein via Wikipedia

                                                                                                           Afbeelding: Citrobacter freundii

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist