Hamid Aït Abderrahim: Het project MYRRHA


30 december 2022 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

Deze lezing was origineel gepland voor 28 oktober.

 

Voorstelling in de multimediazaal

Hoe belangrijk de opwekking van energie is voor onze moderne maatschappij mag voor iedereen duidelijk zijn. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt in sneltreinvaart afgebouwd omwille van de enorme uitstoot van het broeikasgas CO2, de transitie naar alternatieve energiebronnen is in volle ontwikkeling.

De rol van kernenergie in dit hele verhaal? Daar wordt serieus over gedebatteerd.

Feit is dat ons land op gebied van nucleaire energie een enorme knowhow heeft en in deze context ook met heel innovatieve projecten bezig is. Het neusje van de zalm is zeker het project MYRRHA dat met behulp van een deeltjesversneller kernsplijting naar een ander niveau tilt, veel efficiënter en veiliger met splijtstof omgaat en zelfs nucleair afval kan recycleren om uiteindelijk te komen tot een minimum aan restmassa die bovendien voor een veel kortere periode hoogradioactief is.

Een veelbelovend procedé met andere woorden waarover onze spreker vanavond, Hamid Aït Abderrahim, met veel kennis en vuur zal komen over spreken.

 

Hamid Aït Abderrahim is professor reactorfysica aan de universiteit van Louvain-la-Neuve en directeur van het project MYRRHA op de site van het SCK, het Studiecentrum voor kernenergie in Mol.

Een uitgebreid interview voor MIRA Ceti met de spreker van vanavond kan je lezen op deze pagina van onze website.

 

MYRRHA logo

Copyright afbeelding: MYRRHA.be

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie