Verhuur - Schmidt-Cassegrains (SCT's)


 


203mm Schmidt-Cassegrain (Celestron of Meade)

Deze topkijker (3 exemplaren beschikbaar) kan u uitlenen in vier uitvoeringen: op een lichte gemotoriseerde EQ5-montering, op een véél robuustere gemotoriseerde EQ6-montering, een computergestuurde ("GoTo") versie van die EQ6 of een iets lichtere computergestuurde NexStar 8 SE-montering (respectievelijk 60/70/80 en 80 euro/maand).

Schmidt-Cassegrains combineren een behoorlijke lichtwinst (deze heeft een spiegeldiameter van 200mm) met een héél compacte bouw, ondanks de 2000mm brandpuntsafstand. De basisuitvoering staat op een lichte volgmontering (werkt op 6 volt), waardoor de hemelobjecten automatisch in beeld blijven staan. Hiermee zou u dus ook met eenvoudige astrofotografie kunnen experimenteren: foto's van Maan of planeten door de telescoop, of van deepsky-objecten met een camera+telelens parallel aan de hoofdkijker gemonteerd. Wil u dit ietsje doortastender doen, dan adviseren we de kijker in combinatie met een robuustere (maar ook merkelijk zwaardere!) EQ6-montering.

En het neusje van de zalm? Combineer deze SCT ("Schmidt-Cassegrain Telescope") met een computergestuurde montering, dus met "GoTo-sturing". U kan -onder voorbehoud dat ze beschikbaar zijn natuurlijk- kiezen tussen een GoTo-versie van bovenstaande zware EQ6, of een compactere (azimutale) NexStar 8 SE van Celestron (let wel, met die laatste kan u niet aan fotografie doen met langere belichtingstijden - wel van Maan en planeten bvb).

Huurprijs: 60-70-80 euro/maand (waarborg: 240/280/320 euro) - afhankelijk van de gewenste montering.

 

152mm ETX LightSwitch (Meade) - volledige automatisatie!

Bij deze catadioptrische telescoop werd de automatisatie helemaal opgedreven: na het opstarten kent hij automatisch de locatie en het tijdstip (ingebouwde GPS) en zoekt hij zelf zijn kijkrichting (ingebouwde waterpas en kompas). Op basis daarvan richt de telescoop zich dan zelf bij benadering naar een heldere ster, die hij uiteindelijk dan weer fijn in beeld zet via een kleine parallelle camera. Vanaf dan kent hij perfect de weg aan de hemel!

Concreet: u zet de telescoop buiten, duwt op de aan/uit-knop... en gaat dan een kopje koffie drinken :-). Als alles goed loopt (niet te veel wolken, transparante lucht,...) zou het toestel zichzelf na 5 minuutjes helemaal klaargezet hebben, en kan u dan de rest van de nacht feilloos object naar object in beeld zetten!

Huurprijs: 80 euro/maand (waarborg: 320 euro).

Meade 1252 ETX LightSwitchMeade 1252 ETX LightSwitch