Verhuur - Schmidt-Cassegrains (SCT's)


 


20cm Schmidt-Cassegrain (Celestron of Meade)

Deze topkijker (3 exemplaren beschikbaar) kan u uitlenen in vier uitvoeringen: op een lichte gemotoriseerde EQ5-montering, op een véél robuustere gemotoriseerde EQ6-montering, een computergestuurde ("GoTo") versie van die EQ6 of een iets lichtere computergestuurde NexStar 8 SE-montering (respectievelijk 60/70/80 en 80 euro/maand).

Schmidt-Cassegrains combineren een behoorlijke lichtwinst (deze heeft een spiegeldiameter van 200mm) met een héél compacte bouw, ondanks de 2000mm brandpuntsafstand. De basisuitvoering staat op een lichte volgmontering (werkt op 6 volt), waardoor de hemelobjecten automatisch in beeld blijven staan. Hiermee zou u dus ook met eenvoudige astrofotografie kunnen experimenteren: foto's van Maan of planeten door de telescoop, of van deepsky-objecten met een camera+telelens parallel aan de hoofdkijker gemonteerd. Wil u dit ietsje doortastender doen, dan adviseren we de kijker in combinatie met een robuustere (maar ook merkelijk zwaardere!) EQ6-montering.

En het neusje van de zalm? Combineer deze SCT ("Schmidt-Cassegrain Telescope") met een computergestuurde montering, dus met "GoTo-sturing". U kan -onder voorbehoud dat ze beschikbaar zijn natuurlijk- kiezen tussen een GoTo-versie van bovenstaande zware EQ6, of een compactere (azimutale) NexStar 8 SE van Celestron (let wel, met die laatste kan u niet aan fotografie doen met langere belichtingstijden - wel van Maan en planeten bvb).

Huurprijs: 60-70-80 euro/maand (waarborg: 240/280/320 euro) - afhankelijk van de gewenste montering.