Nieuws

Op zoek naar een origineel cadeau voor de feesten?

Al eens gedacht aan een cadeaubon van MIRA?

 • Lidmaatschap MIRA


  Er zijn verschillende formules mogelijk, gaande van een "halve prijs" lidmaatschap voor één persoon (20 euro) tot een volwaardig familie-lidmaatschap (45 euro) voor alle speciale activiteiten op MIRA (waarnemingsavonden, Astroclub-met-Frank-Deboosere, lezingen,...).
  Een jaar lang de toegang tot de hemel aanbieden, is dat geen droomcadeau?

 • Cadeau-bon Astroclub met Frank Deboosere


 • Nauwe samenstand Jupiter-Mars, zondagochtend 7/01

  Hopelijk komen er dit weekend eindelijk een paar opklaringen, zodat we de fraaie samenstand tussen Jupiter en Mars kunnen bewonderen!

  Zondagnacht/ochtend (7 januari) naderen beide planeten elkaar tot op minder dan 15 boogminuten: dat is slechts een halve maandiameter! Zelfs bij grote vergroting in de telescoop zullen beide nog samen te zien zijn, én bovendien zijn dan ook de maantjes van Jupiter zichtbaar!

  2018-01-07 samenstand Mars-Jupiter_0Minder dan 1/4 graad uit elkaar!


  Experimenteren met Spirulina aan boord van ISS

  Misschien een routineklus in het ruimtevaartprogramma rond het internationale ruimtestation: er worden voortdurend astronauten en voorraden naar en van het ISS getransporteerd, maar de lading die op zondag 17 december arriveerde was toch zeker wel een beetje speciaal, zeker voor het Belgische wetenschappelijke onderzoek, en ook voor MIRA zelf.


  Supermaan op zondag 3 december?

  En 't is weer eens zo ver :-). De (voornamelijk Amerikaanse) media hebben weer de mond vol over een "Supermaan", alsof dezer dagen alles in superlatieven moet uitgedrukt worden (weet je nog: een maansverduistering heet tegenwoordig een "bloedmaan"!)... En iedereen wordt dus ook opgeroepen om morgen zeker naar de Volle Maan te kijken, want "die zal opvallend véél groter en helderder zijn" dan anders!
  Maar -zoals we al eerder schreven: much ado about nothing!


  28/11: heldere vuurbol gezien in de ochtendspits

  Blijkbaar start de ochtendspits steeds vroeger, zelfs deze vuurbol om 7h16m (!!) leverde héél veel meldingen op...
  En de technologie staat ook niet stil: de "dashcam" van Michael Borms registreerde de lichtflits vanop de A12 ter hoogte van het Fort van Breendonk. Te zien op ons YouTube-kanaal.

  Let wel: om alles wat verwarrender te maken was er blijkbaar 5 minuutjes eerder al een eerste -zwakkere- bolide te zien, deze was véél noordelijker (en hoger) aan de hemel te zien.


  Zo ziet een buitenaards levend wezen eruit...

  Tijdens ons feestweekend van 30 september en 1 oktober ter gelegenheid van de viering van 50 jaar MIRA organiseerden we ook een tekenwedstrijd voor kinderen: 'Teken je favoriete Alien'.

  We beloofden dat we de winnaars zouden bekendmaken tijdens de daaropvolgende Astroclub met Frank Deboosere. En zo geschiedde op vrijdag 27 oktober.

  Hieronder zie je de winnende tekeningen, er zijn drie categorieën:

  - van 1 tot 5 jaar

  Teken alien categorie A 1Lucas Racquet


  MIRA 50: de nieuwe telescopen zijn besteld...

  De kogel is door de kerk, de knopen zijn doorgehakt, én de bestellingen zijn geplaatst! De volgende maanden zullen deze telescopen en hun onderdelen langzaam binnensijpelen op MIRA, zodat we jullie nog beter de wonderen van de sterrenhemel kunnen tonen... En dit alles dankzij jullie gulle bijdragen, via sponsoring, de crowdfundingen de nog steeds lopende Projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting.


  21 september: heldere vuurbol waargenomen (update3)...

  Bolide 21 september: update 3 (16h30m)

  En een héél indrukwekkend filmpje werd gemaakt door een gespecialiseerde camera bij ESTEC in Noordwijk, hij maakt deel uit van het Franse FRIPON-netwerk voor de detectie van meteoren.


  Na de crowdfunding, nu de projectrekening...

  banner_crowdfunding_0

  Onze crowdfunding-campagne voor de nieuwe telescoop heeft het ongelooflijke bedrag van €28.190 opgebracht, terwijl we mikten/hoopten/droomden van €25.000... Een onverhoopt succes dus, waarvoor we iedereen nogmaals hartelijk willen danken!
  Ondertussen zijn we in volle onderhandeling over de nieuwe telescoop, we verwachten dat hij er eind dit jaar of begin 2018 zal komen.

  accessoires


  Feest voor 50 jaar MIRA

  Ter gelegenheid van onze vijftigste verjaardag organiseren wij in het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober een feestweekend.

  NL-logo

  50 Jaar MIRA.thumbnail

  Het programma ziet er als volgt uit:

  - zaterdag 30 september van 14 tot 18 uur >>> Academische zitting