Sterrenkundige misverstanden


28 september 2018 19:30 – 22:30
Astroclub

Sterrenkunde gaat over dingen die vaak tot misverstanden leiden. Dat is te begrijpen, want het gaat over objecten die heel ver weg staan of extreem heet of astronomisch groot zijn.

Tijdens de Astroclub van deze maand zal Frank Deboosere enkele van deze misverstanden bespreken. Je komt te weten dat de Poolster NIET de helderste ster is aan de hemel en dat de meeste sterren die we zien wel degelijk nog altijd bestaan, ook al is het idee correct dat we bij het sterrenkijken ver weg in de ruimte kijken en ook terug in de tijd, soms vele miljoenen jaren in het verleden. Er is ook geen donkere kant van de Maan waar nooit zonlicht komt en vallende sterren hebben niets te maken met echte sterren.

Op het waarnemingsterras is bij helder weer heel wat te beleven: de Zon zal net niet meer lukken, die verdwijnt reeds om 19.28 uur onder de horizon, maar qua planeten is het aanbod super met reuzenplaneten Jupiter (tot 20.30 uur in het westen) en Saturnus (in het zuidwesten tot iets na 22 uur) naast onze buurplaneet Mars die de hele avond staat te pronken.

Vanaf 22 uur klimt de Maan hoog genoeg om met onze telescopen bekeken te worden, de schijf is voor 85% verlicht, dus er vallen heel veel kraters, bergen, enzovoort te bewonderen op onze dichtste buur.

En voorts de zomersterrenhemel die overgaat in de herfststerrenhemel met een boel mooie sterrenbeelden, sterrenhopen en deepsky-objecten.

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.