De Kutter-telescoop


De Kuttertelescoop is weliswaar het oudste, maar nog steeds het meest gebruikte toestel op MIRA. De eigenaardige "zigzag"-constructie zorgt ervoor dat dit een spiegelkijker is waarvan het kleine - secundaire - spiegeltje niet in de lichtweg staat. Hierdoor benadert hij de beeldscherpte en het contrast van veel duurdere lenzenkijkers. Het maakt hem dus uitermate geschikt voor waarnemingen van Maan en planeten. Zijn relatief grote spiegeldiameter (250 mm) maakt echter dat hij ook lichtsterk genoeg is om er lichtzwakke nevels, sterrenhopen, kometen e.d. mee te bekijken. Bovenal is het natuurlijk ook een imposant toestel, zelfs al is de brandpuntsafstand van 5000 mm opgeplooid.

Ook de koepel waarin hij gehuisvest is mag indrukwekkend geheten worden: een achthoekige trommelvormige houten constructie, met een diameter van ongeveer 6 meter en een opvallend brede kijkopening laat toe dat een relatief grote groep er kan plaats nemen en toch nog een mooi uitzicht op de hemel behouden.

Sinds het voorjaar 2010 beleeft deze allereerste telescoop van MIRA een tweede jeugd: een nieuwe montering met gesofisticeerde computersturing zorgt voor een nog vlottere en nauwkeuriger bediening. Met een paar toetsaanslagen zoekt de kijker nu zelf zijn weg aan de hemel. Handig om overdag bijvoorbeeld Venus in beeld te zetten, of om 's nachts nog sneller de gewenste hemelobjecten op te zoeken.
Bovendien is hij nu voorzien van twee "broertjes": parallel aan de Kutter hangen twee grote lenzenkijkers, waarmee de bezoekers zowel overdag (zonnevlekken of protuberansen op de Zon!) als 's avonds een bijkomend beeld voorgeschoteld krijgen.