Activiteiten


 • 9 september 2022 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

  LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  De Aarde draait rond de Zon, de Zon draait om het centrum van ons melkwegstelsel. En hoe zit het verder? Wat is het grote plaatje waar wij deel van uitmaken?

  Kom kijken en luisteren naar deze boeiende uiteenzetting en je krijgt meteen zicht op onze bijzondere plaats in het grote geheel.

  Kristof De Maeseneer is vrijwillige medewerker bij Volkssterrenwacht MIRA.

   

  ESA Cosmic Vision

   

  Copyright afbeelding: ESA's Cosmic Vision

   

  Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

  Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een...

 • 10 september 2022 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Speciaal voor alle nieuwkomers organiseren we een startdag waarop je kennis kan maken met de Jeugdkern en de sterrenwacht.

  Kom je al langer naar de Jeugdkern: breng een vriend of vriendin mee!

  Geschikt voor jongeren van 9 tot en met 14 jaar.

 • 17 september 2022 10:00 – 18:00
  Opendeurdag

  Ter gelegenheid van de publicatie eind februari 2022 van een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (het IPCC) over de effecten van, de aanpassing aan en de kwetsbaarheid voor klimaatverandering verzuchtte Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties:

  "Ik heb in mijn leven al veel klimaatrapporten gezien, maar nog nooit één zoals dit. Dit rapport is een atlas van menselijk lijden en een aanklacht tegen falend klimaatleiderschap."

  De VN-baas benadrukte dat de impact van de klimaatverandering voor steeds meer mensen een bedreigende realiteit wordt en dat het nemen van ingrijpende maatregelen superdringend is.

  Bron: VRT NWS

   

  Heb je liever een 'argumentum ad verecundiam', een gezagsargument, dan citeren we graag de beroemde Stephen Hawking (1942-2018) om de gevaren van een toenemend broeikaseffect te schetsen:

  "Next...

 • 30 september 2022 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

  LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Jarenlang zijn we verwend door de fraaie beelden en de nieuwe wetenschappelijke inzichten die de Hubble Space Telescope ons bezorgde.

  Op kerstdag 2021 werd, na verschillende keren uitstel, dan toch de opvolger van Hubble gelanceerd: de James Webb Space Telescope.

  Over het belang van deze missie en waarom het allemaal zo lang geduurd heeft om de ruimtetelescoop in de ruimte te krijgen, daarover komt specialist Bart Vandenbussche ons vanavond vertellen.

  Bart Vandenbussche is research manager aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven. Hij werkt(e) mee aan allerlei ruimtevaartprojecten, waaronder de James Webb. 

  Je kan een uitgebreid interview met...

 • 1 oktober 2022 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Wist je dat onze ogen in het donker heel slecht kleur kunnen onderscheiden? Daardoor zie je zwakke nevels en melkwegstelsels door een telescoop in zwart-wit. Bij sommige mensen loopt het ook overdag mis. Zij zien niet het verschil tussen rood en groen, of andere kleuren. Tijd om uit te zoeken hoe dat komt.

  Geschikt voor jongeren van 9 tot en met 14 jaar.

 • 8 oktober 2022 19:00 – 23:00
  Kijk-activiteit

  Met de jaarlijkse Nacht van de Duisternis proberen de Vereniging Voor Sterrenkunde, de Vlaamse Volkssterrenwachten, de Bond Beter Leefmilieu en diverse natuurverenigingen de aandacht te vestigen op de immense lichthinder (en de daarmee gepaard gaande energieverkwisting) waar ons land erg onder te lijden heeft, en die het steeds moeilijker maakt om in onze contreien nog te kunnen genieten van de pracht van de sterrenhemel.

  Ook onze volkssterrenwacht is vanzelfsprekend van de partij ter gelegenheid van deze Nacht van de Duisternis, zowel op MIRA zelf als op verplaatsing.

   

   

  Indien de lokale overheden en andere betrokkenen voldoende gevolg geven aan onze vraag om tijdens deze nacht een serieuze inspanning te doen via het doven van al te nadrukkelijke en overvloedige verlichting in onze omgeving, zullen de gevolgen daarvan...

 • 14 oktober 2022 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

  LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Na de gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni vorig jaar mogen we ook dit jaar uitkijken naar een vergelijkbaar fenomeen, meer bepaald op dinsdag 25 oktober.

  Opdat iedereen in optimale én veilige omstandigheden en met alle nodige kennis ter zake de zonsverduistering zou kunnen beleven, blikt MIRA-medewerker Philippe Mollet, ervaren eclipswaarnemer, vooruit en deelt met de aanwezigen allerlei tips en tricks over hoe je best zo'n eclips kan beleven.

   

   

  Eclips 10 juni 2021

  Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

   

  Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

  Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en...

 • 25 oktober 2022 10:30 – 13:30
  Kijk-activiteit

  Ter gelegenheid van de gedeeltelijke zonsverduistering van dinsdag 25 oktober 2022 is MIRA open voor het publiek van 10h30m tot 13h30m.

  Het verloop van de eclips met alle belangrijke tijdstippen staat in het hoofdartikel beschreven.

  Waarom zou je naar MIRA komen?

  Uiteraard omdat wij over super waarnemingsmateriaal beschikken: een heliostaat waarmee we een metersgroot beeld van de zonneschijf kunnen projecteren, twee protuberansenkijkers en nog een aantal grote telescopen en verrekijkers waarmee we in alle veiligheid de Zon kunnen waarnemen voor, tijdens en na de eclips.

  En natuurlijk: deskundige uitleg en begeleiding door onze enthousiaste gidsen!

  Toegang: € 4,00 per persoon.

  Je kan ter plaatse tijdens de activiteit een eclipsbrilletje kopen, prijs: € 2,50.

   

  Eclipsbrilletjes Mira

  Alles in verband met het bestellen en ophalen van eclipsbrilletjes via deze link.

 • 28 oktober 2022 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

  LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Hoe belangrijk de opwekking van energie is voor onze moderne maatschappij mag voor iedereen duidelijk zijn. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt in sneltreinvaart afgebouwd omwille van de enorme uitstoot van het broeikasgas CO2, de transitie naar alternatieve energiebronnen is in volle ontwikkeling.

  De rol van kernenergie in dit hele verhaal? Daar wordt serieus over gedebatteerd.

  Feit is dat ons land op gebied van nucleaire energie een enorme knowhow heeft en in deze context ook met heel innovatieve projecten bezig is. Het neusje van de zalm is zeker het project MYRRHA dat met behulp van een deeltjesversneller kernsplijting naar een ander...

 • 12 november 2022 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Wat hebben we dit jaar weer bijgeleerd? We testen je kennis door middel van een toffe quiz.

  Geschikt voor jongeren van 9 tot en met 14 jaar.