Activiteiten-archief


 • 9 februari 2019 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  De geschiedenis van het wiel

  Het is rond en heeft spaken, maar er valt nog veel meer te vertellen...

  In 140 karakters

  Moeilijk of piece of cake? Krijgen we astronomische termen uitgelegd in slechts 140 karakters.

 • 8 februari 2019 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Uit de chaos na de Big Bang aan het begin van het heelal is orde ontstaan, dan moet het ons vast ook lukken om uit chaotisch bij mekaar geklutste ingrediënten als botervlootjes, eenhoorns en botsende sterren die ogenschijnlijk niets met mekaar te maken hebben toch een samenhangende presentatie te maken die kinderen en volwassenen weet te boeien. In onze voorstelling zetten we een groot onrecht recht i.v.m. het sterrenbeeld Eenhoorn, laten we als intermezzo twee sterren botsen, en als we die totaal niet komische maar wel kosmische ramp in de zaal overleven, kijken we naar het resultaat van die botsing, waarbij het stalen vlootje en niet de...

 • 25 januari 2019 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Botsende%20sterren.jpg
  Bij botsende sterren komen energieën vrij die wij op Aarde nooit kunnen evenaren

  Toen de wetenschap echt wetenschap werd – met dank aan Galileo Galilei, Christiaan Huygens, Isaac Newton en andere grote geesten uit de zeventiende eeuw – werd er voor het eerst gesproken over universele natuurwetten, m.a.w. wetten die niet alleen opgaan voor de werking van de natuur op onze planeet, maar ook elders in het zonnestelsel, elders in ons sterrenstelsel en eigenlijk overal in het heelal.

  Is dat geen boude uitspraak? Hoe kunnen wij immers controleren of wat geldt op Aarde ook geldt voor verre objecten die ver weg en buiten ons bereik zijn?

  Gelukkig zijn...

 • 21 januari 2019 04:00 – 08:00
  Kijk-activiteit

  Deze keer geen waarnemingsavond, maar een waarnemingsochtend!
   

  Maansverduistering

  Op maandag 21 januari vindt er immers in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. De Maan komt in de kernschaduw van de Aarde terecht tussen 04h33 en 07h50. Tegen die tijd staat de Maan echter laag boven de westelijke horizon, dus het allerlaatste deel van deze eclips zullen we niet kunnen waarnemen vanuit Grimbergen.

  Bij een maansverduistering schuift de Volle Maan in de schaduw van de Aarde, zodat de schijf van de Maan verduistert. Maar omdat de atmosfeer van onze planeet voor het zonlicht als een lens fungeert, is er op die manier bij de totaliteit toch een lichtgloed op de Maan te zien. Meer uitleg over maansverduisteringen vind je via deze link op de MIRA-website. En wil...

 • 12 januari 2019 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Telescopen voor Beginners

  Tips en tricks die je moet weten alvorens je een telescoop gaat kopen. Nieuwsgierige ouders kunnen de activiteit uitzonderlijk ook bijwonen.

  Tekenen voor Beginners

  Galileo schetste dagelijks zijn waarnemingen, en ontdekte zo vier manen van Jupiter. Maar wat kunnen astronomen nog tekenen?

 • 11 januari 2019 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

  Wie de presentatie nog eens wil nalezen, kan ze hier vinden (PPS-formaat).

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Moderne sterrenkunde staat vaak ver van ons bed: het gaat over de evolutie van het heelal, over sterevolutie, over de werking van sterren, over gigantische grote getallen en ook steeds meer over fundamentele fysica (dus ook de gigantisch kleine getallen).

  Maar dat is eigenlijk slechts iets van de laatste eeuw, want traditioneel was sterrenkunde juist een héél toegepaste wetenschap.  Astronomie was broodnodig om zich te kunnen oriënteren (voordat er kaarten en GPS-satellieten bestonden), maar vooral ook om het verloop van de tijd te kunnen bijhouden.

  In deze lezing vertellen we op een heel bevattelijke...

 • 28 december 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub

  !! Opgepast: in tegenstelling tot wat her en der in de media verscheen, dient men NIET te reserveren voor de Astroclub-activiteiten !!

  In zijn multimediavoorstelling blikt Frank Deboosere vooruit op 2019.

  In de maand januari zal er alweer een totale Maansverduistering zijn, in de maand juli een gedeeltelijke. Uiteraard de moeite om het fenomeen bij helder weer waar te nemen.

  Op het gebied van ruimtevaart zullen er weer enkele projecten zijn vanuit de commerciële sector die de moeite waard zijn. Maar het zal in 2019 vooral een jaar zijn waarin we vijftig jaar terugkijken: in 1969 kende het Amerikaanse Apollo-project immers een absoluut hoogtepunt met de landing van Apollo 11 op de Maan en de eerste stap op 20/21 juli van een mens op een buitenaards object.

  moon-apollo-11-buzz-aldrin.jpg

   ...

 • 8 december 2018 19:30 – 22:00
  Jeugdkern

  Tijd voor film! We hebben een mooi exemplaar uitgekozen dat met astronomie en ruimtevaart te maken heeft.

  We beginnen een halfuur vroeger!

 • 30 november 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub

  Aan het begin van de zeventiende eeuw begon het telescooptijdperk, sindsdien werd het mogelijk om de sterrenhemel die al duizenden jaren waargenomen werd beter dan voordien te observeren en te bestuderen. Simpelweg gesteld is een telescoop immers een groot oog, geschikt om veel meer licht op te vangen dan het menselijk oog dat kan doen. Hoe groter de spiegel of de lens die daartoe gebruikt wordt, hoe meer licht en hoe zwakkere objecten kunnen waargenomen worden.

  Tijdens zijn multimediavoorstelling zal Frank Deboosere dit alles grondig uit de doeken doen, wijzen op de voordelen van telescopen en het ook hebben over de beperkingen die er in dit verband zijn. Hij zal ook een aantal supertelescopen die al bestaan of die nog in aanbouw zijn de revue laten passeren.

  Mauna Kea, Hawai met onder andere de Keck-telescoop

  Mauna...

 • 25 november 2018 10:00 – 18:00
  Andere

  Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

  Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

  Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

  MIRA presenteert...

  Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...

  Er...