Activiteiten-archief


 • 8 december 2018 19:30 – 22:00
  Jeugdkern

  Tijd voor film! We hebben een mooi exemplaar uitgekozen dat met astronomie en ruimtevaart te maken heeft.

  We beginnen een halfuur vroeger!

 • 30 november 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Aan het begin van de zeventiende eeuw begon het telescooptijdperk, sindsdien werd het mogelijk om de sterrenhemel die al duizenden jaren waargenomen werd beter dan voordien te observeren en te bestuderen. Simpelweg gesteld is een telescoop immers een groot oog, geschikt om veel meer licht op te vangen dan het menselijk oog dat kan doen. Hoe groter de spiegel of de lens die daartoe gebruikt wordt, hoe meer licht en hoe zwakkere objecten kunnen waargenomen worden.

  Tijdens zijn multimediavoorstelling zal Frank Deboosere dit alles grondig uit de doeken doen, wijzen op de voordelen van telescopen en het ook hebben over de beperkingen die er in dit verband zijn. Hij zal ook een aantal supertelescopen die al bestaan of die nog in aanbouw zijn de revue laten passeren.

  Mauna Kea, Hawai met onder andere de Keck-telescoop

  Mauna...

 • 25 november 2018 10:00 – 18:00
  Andere

  Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

  Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

  Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

  MIRA presenteert...

  Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...

  Er...

 • 17 november 2018 15:00 – 17:00
  Lezing

  De Aarde is een zichzelf hernieuwende planeet, in voortdurende verandering en onderhevig aan zeer snelle maar ook uiterst langzame processen. De theoretische achtergrond hiervoor is dat de geologische processen niet alleen de aardoppervlakte hebben gemodelleerd zoals die nu is, maar dat die geologische processen nog steeds werkzaam zijn of in werking kunnen treden. De huidige staat van de Aarde is voor de geologen slechts een momentopname, waaruit hij wel de voorgeschiedenis kan afleiden en de verdere evolutie moet voorzien. In vergelijking met andere planeten is de Aarde een levende planeet, met een eigen metabolisme en onderhevig aan evolutie.

  mother_earth_by_be_a_painter-d4aekir_0.jpg

  Twee grondbeginselen bepalen het uitzicht van de Aarde: de wisselwerking tussen interne en externe dynamiek met de daaraan gekoppelde grote kringlopen en de impact van het leven. Deze mechanismen...

 • 10 november 2018 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Wat hebben we dit jaar weer bijgeleerd? We testen je kennis door middel van een toffe quiz.

 • 10 november 2018 16:00 – 17:00
  Lezing

  Op 10 november gaat op Mira de VVS-Deepskydag door.  Als afsluiter daarvan geeft Sven De Rijcke een lezing over de evolutie van dwerggalaxieen, en deze lezing staat open voor iedereen.

  Sven De Rijcke is professor sterrenkunde aan het departement Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit Gent, en doet vooral onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van dwerggalaxieën en de stabiliteit van sterrenstelsels.

   

  Aanvang: 16 uur  (Deuren vanaf 15u45)
  Toegang: gratis

 • 26 oktober 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Het weer is bij uitstek hét natuurfenomeen dat ons het meest bezighoudt: weerberichten op radio en tv, in de kranten en via het internet, apps om regenbuien te voorspellen, enzovoort. En soms kan het weer zich van een minder onschuldige kant manifesteren als het gaat over stortbuien, hittegolven, stormwinden en andere calamiteiten. We spreken dan over extreem weer.

  Frank Deboosere laat ons in zijn multimediavoorstelling kennismaken met alle mogelijke extreme weertoestanden en over hun oorzaken en gevolgen. We kijken ook even vooruit: moeten we ons de komende jaren aan meer extreem weer verwachten? Weerman Frank is de ideale persoon om daar zijn licht over te laten schijnen.

  Extreem weer

   

  We zijn eind oktober, een ideaal moment om sterren te kijken! Qua planeten is het aanbod niet bijzonder groot: Saturnus...

 • 20 oktober 2018 19:00 – 23:00
  Kijk-activiteit

  Met de jaarlijkse "Nacht van de Duisternis" proberen de Vereniging Voor Sterrenkunde, de Vlaamse Volkssterrenwachten, de Bond Beter Leefmilieu en diverse natuurverenigingen de aandacht te vestigen op de immense lichthinder (en de daarmee gepaard gaande energieverkwisting) waar ons land erg onder te lijden heeft, en die het steeds moeilijker maakt om in onze contreien nog te kunnen genieten van de pracht van de sterrenhemel.

  Ook onze volkssterrenwacht is vanzelfsprekend van de partij ter gelegenheid van deze Nacht van de Duisternis, zowel op MIRA zelf als op verplaatsing.

  Grote draaibare sterrenkaart
  Grote draaibare sterrenkaart

  Indien de lokale overheden en andere betrokkenen voldoende gevolg geven aan onze vraag om tijdens deze nacht een serieuze inspanning te doen via het doven van al te nadrukkelijke en overvloedige verlichting in onze omgeving, zullen de gevolgen...

 • 6 oktober 2018 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Leonardo da Vinci & Wetenschap

  De fascinerende relatie tussen kunst en wetenschap.

  Hotel Maan, Such a Lovely Place

  Stoffig grijs plakt op mijn gitaarsnaren. Aan de rand van de krater zie ik jou staan. Met witte ultraviolette haren. Mag ik met je mee, naar het Hotel Maan?

 • 28 september 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Sterrenkunde gaat over dingen die vaak tot misverstanden leiden. Dat is te begrijpen, want het gaat over objecten die heel ver weg staan of extreem heet of astronomisch groot zijn.

  De Poolster is niet een opvallend heldere ster zoals Vega
  De Poolster is niet een opvallend heldere ster zoals Vega.

  Tijdens de Astroclub van deze maand zal Frank Deboosere enkele van deze misverstanden bespreken. Je komt te weten dat de Poolster NIET de helderste ster is aan de hemel en dat de meeste sterren die we zien wel degelijk nog altijd bestaan, ook al is het idee correct dat we bij het sterrenkijken ver weg in de ruimte kijken en ook terug in de tijd, soms vele miljoenen jaren in het verleden. Er is ook geen donkere kant van de Maan waar nooit zonlicht komt en vallende sterren...