Activiteiten-archief


 • 27 maart 2020 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Opgelet: Deze activiteit werd geannuleerd

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Energie is van kapitaal belang voor elk systeem, of het nu gaat om een ster, een rijdende trein, een mens of het hele heelal. En in een kwetsbare biosfeer zoals die van onze planeet is omgaan met energie voor de mensheid een kwestie van leven en overleven.

  Een mogelijkheid om energie op te wekken is het inzetten van nucleaire centrales. Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol is in België het onderzoekscentrum dat zich met deze materie bezighoudt, maar ook bijvoorbeeld met nucleaire geneeskunde en research over fundamentele fysica en materialen. Op 7 september 2018 kondigde de federale regering aan dat er voor de periode 2019-2038 meer dan een half miljard euro zal geïnvesteerd worden in MYRRHA, een...

 • 14 maart 2020 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  De Brachistochrone is geen angstaanjagend monster. Het is een prachtig
  wiskundig beestje dat graag op snelle rollercoasters gaat.
  Vanavond leer je ook hoe je het perfecte papieren vliegtuigje vouwt.

 • 13 maart 2020 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Belangrijke update: zie nieuwsbericht i.v.m. het Coronavirus.

   

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  In 1930 was er heel wat commotie toen bekend raakte dat er een nieuwe, een negende planeet was ontdekt in het zonnestelsel. Het duurde tot de zomer van 2015 vooraleer we een scherp beeld te zien kregen van dit verre object dat Pluto genoemd zou worden. Maar toen het NASA-ruimtetuig New Horizons er voorbij vloog, was de planeet intussen gedegradeerd tot dwergplaneet.

  Over de ontdekking, naamgeving, degradatie enzovoort van Pluto hebben we het uitgebreid tijdens deze Astroclub.

  En we gaan eens kijken welke andere werelden van ijs in het verre zonnestelsel nog interessant kunnen zijn.

   

  New_Horizons_x.jpg
  Pluto en...

 • 29 februari 2020 19:00 – 23:00
  Kijk-activiteit

  De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert naar jaarlijkse gewoonte Sterrenkijkdagen, en in 2020 vinden die plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari. De Vlaamse Volkssterrenwachten werken uiteraard graag mee aan dit initiatief, samen met vele andere amateursterrenkundeverenigingen uit Vlaanderen.

  Het publiek kan doorlopend op onze volkssterrenwacht terecht om waarnemingen te verrichten, om kennis te maken met de vele experimenten en maquettes die in onze permanente tentoonstelling staan opgesteld. Wie wil kan ook een multimediavoorstelling bijwonen over onze plaats tussen de sterren. Er zijn in de loop van de avond meerdere voorstellingen.

  Gezien de datum (29 februari, schrikkeldag!) zullen de lezing(en) deze avond ook handelen over tijdsrekening en kalenders, de basis daarvan is uiteindelijk zuiver sterrenkunde!

  De Maan is voor 31% verlicht, zodat er met behulp van...

 • 28 februari 2020 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Belangrijke update (28/02/2020 - 13.30 uur): spreker laat weten dat hij geveld is door griep. We tonen om 20 uur de BBC-documentaire 'The Day the Dinosaurs Died' als vervangprogramma.

   

   

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

   

  Voorstelling in de multimediazaal
   

  Zesenzestig miljoen jaar geleden trof een asteroïde van 10 à 12 km groot de Aarde, daarbij kwam enorm veel energie vrij die catastrofale gevolgen had voor planten en dieren op onze planeet. Men heeft de plaats van impact weten te lokaliseren: Chicxulub op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

  Onder het zeewater en onder het land werd een enorme krater gedetecteerd van zowat 200 km diameter. In 2016 werd met behulp van een drijvende boorinstallatie materiaal uit...

 • 14 februari 2020 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Sterrenkunde is een harde wetenschap: theorieën en ideeën die hun deugdelijkheid niet kunnen bewijzen vliegen onherroepelijk de prullenbak in. Bovendien gaat het in de sterrenkunde over het heelal en de inhoud ervan, en dat is alles behalve een warme, gezellige boel met dodelijke straling, doodvriezende temperaturen, extreem gewelddadige botsingen en ontploffingen, onbevattelijk hete sterren, om van de alles verslindende zwarte gaten nog maar te zwijgen.

  En toch inspireren de sterren onze poëtische ziel en hangt er een zweem van romantiek in de astronomische lucht. Zeker als we op Volkssterrenwacht MIRA speciaal op Valentijnsavond een multimediavoorstelling houden over sterrenkunde en romantiek...

  Aan alle romantische en niet-romantische zielen: wees...

 • 8 februari 2020 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Iedereen wil tegenwoordig zijn steentje bijdragen. Maar wat is nu het verschil tussen milieu en klimaat?

 • 31 januari 2020 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  In de afgelopen jaren zijn heel wat exotische fenomenen waargenomen die voorspeld  werden door de algemene relativiteitstheorie. Denk hierbij aan de recente beelden van de omgeving van supermassieve zwarte gaten en de detectie van gravitatiegolven. Maar wat zijn zwarte gaten en wat golft er bij gravitatiegolven?

  Om deze zaken te begrijpen moeten we enige basiskennis hebben over de algemene relativiteitstheorie. De toegangspoort tot de algemene relativiteitstheorie is de speciale relativiteitstheorie.

  De speciale relativiteitstheorie beschrijft de relatie tussen tijdsintervallen en afstanden tussen systemen die niet versnellen en zonder gravitatie.

  Tijdens deze uiteenzetting zal de speciale relativiteitstheorie uitgelegd worden zonder algebra (dus geen formules). Er zal intensief gebruik worden gemaakt...

 • 11 januari 2020 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Normaal gezien kijken satellieten altijd naar de ruimte.
  Sommigen doen het omgekeerde en houden onze eigen Aarde in het oog.
  Dat levert verrassende resultaten op.

 • 10 januari 2020 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Tekst volgt later...

   

   

  Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

  Maan 10 januari 2020
  Maan 10 januari 2020

  Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

   

   

  Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

  Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest...