Activiteiten-archief


 • 28 november 2021 10:00 – 18:00
  Andere

  Opgelet: Deze activiteit werd geannuleerd vanwege de onverenigbaarheid met de nieuwe corona-maatregelen.


  Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

  Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

  Logo%20DW.jpg

   

   

   

   

   

  Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

   

  MIRA presenteert...

   

  Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op...

 • 26 november 2021 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Opgelet: Deze activiteit werd geannuleerd wegens de onverenigbaarheid met de nieuwe coronamaatregelen.

   

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  De beroemde Franse wetenschapper Louis Pasteur beweerde reeds in de tweede helft van de negentiende eeuw dat er geen leven kan bestaan als er geen microben zouden zijn. Het is zelfs waarschijnlijk dat er geen autonoom leven kan bestaan op andere planeten zonder de hulp van microben.

  Om deze bewering te staven, moeten we de chronologie en processen overlopen die nodig zijn geweest om onze eigen planeet Aarde bewoonbaar te maken voor zuurstofafhankelijke meercellige levende wezens, waarvan de mens vanuit onze optiek het summum is.

  Dit verhaal brengt ons Hugo Moors die als onderzoeker verbonden...

 • 13 november 2021 19:00 – 23:00
  Kijk-activiteit

  De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert naar jaarlijkse gewoonte Sterrenkijkdagen, en in 2021 vinden die plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 november. De Vlaamse Volkssterrenwachten werken uiteraard graag mee aan dit initiatief, samen met vele andere amateursterrenkundeverenigingen uit Vlaanderen.

   

   

  Het publiek kan doorlopend op onze volkssterrenwacht terecht om waarnemingen te verrichten, om kennis te maken met de vele experimenten en maquettes die in onze permanente tentoonstelling staan opgesteld. Wie wil kan ook een multimediavoorstelling bijwonen over onze plaats tussen de sterren. Er zijn in de loop van de avond meerdere voorstellingen.

  De Maan is voor drie kwart verlicht, zodat er met behulp van onze vele telescopen op onze buur heel wat mooie kraters, bergen, enzovoort te bewonderen vallen.

  En planeten Jupiter en Saturnus staan ook...

 • 12 november 2021 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Waterbeertjes zijn van de meest fascinerende wezentjes die je op Aarde kan tegenkomen. Ze zijn super robuust en kunnen in vele extreme omstandigheden overleven. Astrobiologen denken dat ze zelfs op de Maan of op Mars zouden kunnen overleven, ondanks de daar voor ons, mensen, onleefbare toestand.

  Wist je dat je zelf op jacht kan gaan om waterbeertjes te spotten in je eigen omgeving? Want als er mos en water in de buurt is, is er veel kans dat er daar ook waterbeertjes te vinden zijn. Alleen, ze zijn zeer klein, dus ze zullen niet meteen in het oog springen.

  Tijdens de voorstelling van Vincent Runtuwene zullen we deze...

 • 6 november 2021 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Beste Einsteins en Lovelaces*,

  In november komen we vervroegd samen om onze kennis te testen met een leuke quiz.
  De quiz bestaat uit letters en vraagtekens, misschien cijfers.

  *Wist je dat Ada Lovelace in de 19de eeuw het eerste computerprogramma schreef?

  Gelieve je in te schrijven op: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7Y06LVnlcYnVzaTIOnYjXRMraulo4v32qwnNpx_tRC28nPA/viewform

  06 november 2021
  20:00 - 22:00
  Opvang vanaf 19:45  De maatregelen tegen corona blijven veranderen.
  We baseren ons op de actuele richtlijnen voor jeugdbewegingen:
  - (Opnieuw) mondmaskers bij contact met externen/ouders.
    Concreet betekent dit bij het brengen/halen.
  - Tijdens de activiteit zelf zijn mondmaskers niet verplicht (maar ook niet verboden).
  - We registreren de aanwezigen, dit i.v.m. contact tracing.
  - De basismaatregelen: afstand houden, handen wassen, contacten beperken..

  Check regelmatig deze website voor de meest up-to-date informatie.

 • 29 oktober 2021 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

  Let op: deuren open vanaf 19 uur, lezing om 20 uur.

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Wat heeft Vlaanderen te maken met de rovers die momenteel op Mars rijden? En met de ontdekking van water op Mars? Best veel, want het is germanium uit Olen dat de basis vormt van de zonnecellen die gebruikt worden voor deze Marsrovers, maar ook voor de meeste satellieten. Het element germanium is minder gekend dan zijn neef silicium, maar toch was het germanium dat mee de digitale wereld heeft vorm gegeven. En Vlaanderen had daar een stevig aandeel in.

  In deze presentatie hoort u het verhaal van element 32, germanium.

  Spreker vanavond is Tim Aerts,...

 • 9 oktober 2021 19:00 – 23:00
  Kijk-activiteit

  Met de jaarlijkse "Nacht van de Duisternis" proberen de Vereniging Voor Sterrenkunde, de Vlaamse Volkssterrenwachten, de Bond Beter Leefmilieu en diverse natuurverenigingen de aandacht te vestigen op de immense lichthinder (en de daarmee gepaard gaande energieverkwisting) waar ons land erg onder te lijden heeft, en die het steeds moeilijker maakt om in onze contreien nog te kunnen genieten van de pracht van de sterrenhemel.

  Ook onze volkssterrenwacht is vanzelfsprekend van de partij ter gelegenheid van deze Nacht van de Duisternis, zowel op MIRA zelf als op verplaatsing.

   

  Grote draaibare sterrenkaart
  Grote draaibare sterrenkaart

  Indien de lokale overheden en andere betrokkenen voldoende gevolg geven aan onze vraag om tijdens deze nacht een serieuze inspanning te doen via het doven van al te nadrukkelijke en overvloedige verlichting in onze omgeving, zullen de...

 • 8 oktober 2021 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

   

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  In 1930 was er heel wat commotie toen bekend raakte dat er een nieuwe, een negende planeet was ontdekt in het zonnestelsel. Het duurde tot de zomer van 2015 vooraleer we een scherp beeld te zien kregen van dit verre object dat Pluto genoemd zou worden. Maar toen het NASA-ruimtetuig New Horizons er voorbij vloog, was de planeet intussen gedegradeerd tot dwergplaneet.

  Over de ontdekking, naamgeving, degradatie enzovoort van Pluto hebben we het uitgebreid tijdens deze Astroclub.

  En we gaan eens kijken welke andere werelden van ijs in het verre zonnestelsel nog interessant kunnen zijn.

   

   

  New_Horizons_x.jpg

  Pluto en op de achtergrond de grote maan Charon, copyright...

 • 2 oktober 2021 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Het maximum aantal deelnemers is voorlopig beperkt tot 20. Gelieve je op voorhand in te schrijven via dit formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSferUeb5KM2Emp-2cJnShPD5J8UJB538RIsbuzZFInlS_dlEg/viewform

 • 24 september 2021 19:00 – 23:00
  Astroclub

  Opgelet: uitsluitend mits reservatie via dit formulier

   

  Voorstelling in de multimediazaal

  Tijdens de afgelopen jaren zijn in het universum heel wat exotische fenomenen waargenomen die voorspeld werden door de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein, denk bijvoorbeeld aan de recente beelden van de omgeving van supermassieve zwarte gaten en aan de detectie van gravitatiegolven. Maar wat zijn zwarte gaten en wat golft er bij gravitatiegolven? Om deze zaken te begrijpen moeten we enige basiskennis hebben over de algemene relativiteitstheorie.

  De essentie van de algemene relativiteitstheorie zal in de lezing behandeld worden. De belangrijkste conclusies van de speciale relativiteitstheorie die van belang zijn voor een begrip van de algemene relativiteitstheorie zullen kort herhaald worden. Deze kennis zullen we dan toepassen op zwarte gaten. Met dit begrip zal je in...