Fotografieclubs


Astrofotografie is een boeiende maar soms nogal technische tak van de astronomie... en van de fotografie natuurlijk!

Fotoclubs die hierover meer te weten willen komen kunnen daarvoor op Mira terecht. We bespreken de diverse facetten van de hobby, de gebruikte technieken en het benodigd materiaal, en dit alles natuurlijk gestoffeerd met héél veel beeldmateriaal. We bezoeken natuurlijk ook ons ruime telescopenpark, en met wat geluk kunnen de deelnemers ook zelf foto's maken doorheen de kijkers (we hebben tussenringen voor DSLR-camera's van Canon, Nikon en Sony).

Realistisch gezien zal dat laatste het best lukken met de Maan, we raden jullie dan ook aan een datum te kiezen omstreeks eerste kwartier (vanaf enkele dagen na Nieuwe Maan tot enkele dagen voor Volle Maan moet best lukken).

 

Duur van het bezoek: reken op ongeveer 2 uur

Kostprijs: 7 euro/persoon (met evenwel een minimum van 135 euro =  het equivalent van een groep van 15 deelnemers)

Wanneer? kan elke dag van de week (behalve op woensdagavond) + zaterdag, van 9-22h. Maar het interessantst is wellicht een avondlijk bezoek!

Contact: bel (02/269.12.80) of mail ons om een geschikte datum te vinden


Inhoud van het bezoek:

In de grote voordrachtzaal behandelen we de diverse disciplines van de astrofotografie. Nadien trekken we naar het waarnemingsterras van Mira, waar we kennismaken met de diverse types telescopen en hun voor- en nadelen voor de fotografie overlopen. En bij helder weer krijgen de deelnemers de kans om zelf beelden te maken doorheen de instrumenten van Mira.

- "Nightscapes": dit komt nog het dichtst in de buurt van de klassieke fotografie, me kan het omschrijven als een soort "landschapsfotografie bij nacht". Technisch wellicht de makkelijkste techniek (véél meer als en camera -met groothoeklens- en statief is niet nodig), maar de resultaten kunnen verbluffend zijn!Volle maan boven kerk

Een geschikte voorgrond vinden is van groot belang, een geschikte datum (met Maan/zonder Maan, winterhemel of zomermelkweg,...) evenzeer. Maar vooral moet men hiervoor vaak op zoek naar een donkere locatie (weg van onze overweldigende lichthinder), dus op reis gaan dringt zich wellicht op...

Ook een timelapse of een sterspoor ("startrail") maken hoort tot deze categorie.

Startrails

 

- "Hoge-resolutie fotografie": de Maan en de planeten zijn behoorlijk heldere objecten, maar relatief klein. Lang belichten is dus niet nodig, maar we krijgen wel te kampen met onscherpte door de turbulente aardatmosfeer. Overzichtsbeelden van de Maan doorheen een telescoop lukt nog wel met een reflexcamera, maar voor de meest gedetailleerde resultaten gaan we filmen ipv fotograferen. Dat kan met eenvoudige webcammetjes, maar ook met speciale astronomische camera's (ASI, DMK, QHY en anderen).

Elk filmpje bestaat uit honderden of duizenden afzonderlijke frames. Met speciale software (Registax, AstroStakkert,...) halen we de minst goede frames er uit, en de anderen worden dan netjes op elkaar "gestapeld" waardoor het eindresultaat héél wat scherper wordt...

 

- "Deepsky fotografie": de meest kleurrijke en tot de verbeelding sprekende sterrenkundige beelden. Maar ze vereisen ook de grootste investeringen in tijd en materiaal. Deze objecten (nevels, sterrenhopen, melkwegstelsels,...) zijn héél lichtzwak, dus zelfs met de huidige lichtgevoelige camera's en lenzen zijn er nog steeds lange belichtingstijden nodig (minuten of zelfs uren!). Maar dan worden we geconfronteerd met de rotatie van de Aarde, waardoor de sterrenhemel lijkt te bewegen - daarom zijn er gemotoriseerde volgmonteringen nodig (een aantal compacte modellen kunnen trouwens gehuurd worden op Mira).

Wie echt het onderste uit de kan wil halen, zal zelfs overgaan tot "autoguiding": zelfs de beste volgmonteringen vertonen mechanische afwijkingen, en bij lange brandpuntsafstanden (1.000mm en meer) zorgt dit gegarandeerd voor volgfouten (de sterretjes op de foto worden ovaal of zelf streepjes). Daarom zal er -via een tweede parallelle camera en een computer- automatisch bijgestuurd worden vooraleer de fout ook zichtbaar wordt in het hoofdcamera.