Verhuur telescopen en compacte volgsystemen...


Een (serieuze) telescoop aanschaffen doe je niet zomaar! In de ideale wereld zou je een dergelijk kostbaar instrument eerst enkele nachtjes willen testen, maar dat is economisch niet echt haalbaar...
Anderen willen graag wel even een telescoop voor de vakantieperiode, maar hebben daarbuiten geen tijd om het toestel te gebruiken of geen plaats om hem op te slaan!
En door het succes en de kracht van de moderne digitale camera's, willen veel amateurs ook profiteren van de vaak donkere vakantiehemel om wat fraaie plaatjes te schieten. Daarom hebben we ook enkele compacte en lichte volgmonteringen in aanbieding, ideaal om langer belichte opnames te maken met groothoek-/standaard-/ of korte telelens (zonder dat de sterren streepjes worden door de rotatie van de Aarde...).

Daarom biedt Volkssterrenwacht MIRA een aantal instrumenten te huur aan. De verhuurperiode bedraagt telkens één maand, de kostprijs varieert natuurlijk in functie van het gekozen instrument (OPGEPAST: we hebben geen Bancontact op MIRA, dus betaling -waarborg én huur- steeds in cash.)
Alle instrumenten zijn voorzien van een ruime set accessoires: oculairen, barlow, zoeker,... Onderaan deze pagina kan u per toestel een korte gebruiksaanwijzing downloaden.

Lees ook alvast de huurvoorwaarden en het contract, en neem vooral contact op met ons (02/269.12.80, info@mira.be) om een toestel te reserveren!

En voor meer achtergrondinformatie betreffende telescopen en verrekijkers voor beginnende waarnemers verwijzen we graag naar onze Astroclub-lezingen over het onderwerp, op ons Youtube-kanaal.

 

Enkele tips voor absolute beginners:

Hou er rekening mee dat een telescoop geen computer is: als u een object wil waarnemen doorheen de telescoop (Maan, planeten, nevels, sterrenhopen,...) dan dient u die objecten ook zelf te kunnen vinden. Een minimale kennis van de sterrenhemel is dus wel een vereiste.
Daarom kunnen we u een aantal hulpmiddelen aanbevelen:
- een draaibare sterrenkaart ("planisfeer") is echt wel een aanrader om de hemel te leren kennen. Op MIRA verkopen we de bekende versies van Rob Walrecht, zowel voor onze locatie als voor de meeste vakantiebestemmingen (afhankelijk van de uitvoering variëren de prijzen van €10 tot €15).
- het boek "Kijk Omhoog" is natuurlijk dé ideale handleiding
- sterrenkaartjes maken kan u op de PC (o.a. met de gratis software Stellarium of "Carte du Ciel"), op smartphones of tablets kan het o.a. met het uitmuntende SkySafari (ook voor Android).

Extra accessoires:

Alle telescopen zijn voorzien van een volwaardige set accessoires, van hoge kwaliteit (zoeker, oculairen, vaak ook een barlow en een maanfilter).
Wie wil kan echter ook een kleine "upgrade" bijbestellen:

  • een groothoekoculair: typisch een 28mm of een 35mm. De combinatie van kleine vergroting en het extra groot beeldveld maakt dat het voor beginners extra makkelijk wordt om objecten te vinden.
  • of een deepsky-filter: mirakels bestaan niet in de sterrenkunde, maar deze filters helpen het contrast tussen de objecten te verhogen. Helpt bij sterke lichtvervuiling, maar ook op donkere locaties zijn ze nuttig.

Huurprijs: telkens 10 euro/maand (waarborg: 40 euro).

 

 

Aanbod:


30cm GSO Dobson (2 exemplaren)

Een grote en dus lichtsterke newton-kijker, geplaatst op een eenvoudig maar vlot bewegend dobson-onderstel. Ideaal om snel aan de slag te gaan, en uitermate geschikt om er zwakke objecten mee waar te nemen (de zogenaamde "deepsky"). Maar ook de Maan en de planeten zijn een lust voor het oog met dit instrument.


Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

 


25cm Skywatcher Flextube Dobson

Met zijn 250mm spiegeldiameter is deze kijker slechts iets minder lichtsterk als de GSO, maar door zijn inschuifbare constructie kan hij véél compacter opgeborgen worden. Ideaal dus voor wie een niet al te grote wagen heeft...


Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).


25cm DarkStar Dobson

Een dobson-telescoop van de eerste generatie: een krachtige 250mm newtonspiegel in een robuuste buis, op een vlot bewegende dobsonmontering. Uiterst gemakkelijk in gebruik, maar de telescoopbuis is wel relatief lang (160cm) waardoor hij misschien niet in elke wagen zal passen...


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).


20cm Celestron Schmidt-Cassegrain

Deze topkijker (2 exemplaren beschikbaar) kan u uitlenen in drie uitvoeringen: op een lichte gemotoriseerde EQ5-montering, op een véél robuustere gemotoriseerde EQ6-montering, en zelfs op een computergestuurde ("GoTo") EQ6-montering (respectievelijk 60/70 of 80 euro/maand).

Schmidt-Cassegrains combineren een behoorlijke lichtwinst (deze heeft een spiegeldiameter van 200mm) met een héél compacte bouw, ondanks de 2000mm brandpuntsafstand. Deze uitvoering staat op een lichte volgmontering (werkt op 6 volt), waardoor de hemelobjecten automatisch in beeld blijven staan. Hiermee zou u dus ook met eenvoudige astrofotografie kunnen experimenteren: foto's van Maan of planeten door de telescoop, of van deepksy-objecten met een camera+telelens parallel aan de hoofdkijker gemonteerd.


Huurprijs: 60-70-80 euro/maand (waarborg: 240/280/320 euro) - afhankelijk van de gewenste montering.

 


102mm lenzenkijker op lichte gemotoriseerde EQ5-montering (opgepast! Voor deze telescoop hebben de leden van de jongerenkern voorrang, voor hen is de uitleen trouwens gratis)

Lenzenkijkers zijn bij uitstek geschikt voor het waarnemen van Maan, Zon (mits een veilige zonnefilter!) en planeten, maar bij een lensdiameter van 102mm staat deze ook goed zijn mannetje bij het waarnemen van iets zwakkere deepsky-objecten. En ook deze staat gemonteerd op een lichte equatoriale volgmontering, dus éénmaal u een object in beeld gekregen heeft zal het ook in beeld blijven staan (de motor compenseert voor de rotatie van de Aarde).
Met dank aan de Werkgroep Kijkerbouw van de VSRUG Armand Pien voor de bouw van de kijkerbuis trouwens!


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).


100mm TAL-lenzenkijker op stevige niet-gemotoriseerde montering (mèt fijnregeling) - 2 exemplaren

TAL staat synoniem voor goede optiek op héél robuuste monteringen (de fabriek in Novosibirsk verdiende zijn sporen in Wereldoorlog II...). Een oerdegelijk toestel dus, met vlotte bediening en een soepel draaiende beweging van de telescoop via de fijnregelingen. Via een optionele tussenring kan men -via reflexcamera's- makkelijk foto's van de Maan maken (tussenringen beschikbaar voor Canon, Nikon, Sony en Pentax).
Net zoals de voorgaande kijker, is ook deze bij uitstek geschikt voor het waarnemen van Maan, Zon (mits een veilige zonnefilter!) en planeten, maar staat hij ook goed zijn mannetje bij het waarnemen van de iets zwakkere deepsky-objecten.


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).


80mm ED-lenzenkijker op vlotte azimutale montering (Vixen Porta II)

Door hun constructie geven lenzenkijkers doorgaans scherpere én contrastrijkere beelden, maar vertonen ze lichte kleurfouten (rond sterren is dan een lichte kleurzweem te zien, typisch rood of blauwachtig). Traditioneel werd dit effect beperkt door héél lange telescopen te bouwen: de lenzen zijn dan minder gekromd, en vertonen minder kleurbreking. Een grote doorbraak kwam er de laatste jaren met de zogenaamde ED-lenzen (Extra low Dispersion): door gebruik te maken van speciale glassoorten kan men toch kortere (dus compactere) lenzenkijkers bouwen, waarvan dit één van de eerste betaalbare modellen was.

De kwaliteit is goed genoeg om relatief grote vergrotingen te halen (dus details op Maan en planeten), maar door zijn korte bouw kunnen ook opvallend lage vergrotingen gehaald worden - waardoor ook grote nevels en sterrenhopen binnen bereik komen (die normaal gezien met de verrekijker bekeken worden).

De montering is een héél soepel bewegende manuele versie, mèt fijnregelmechanisme

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

IMG_20200701_114716_8.jpg


Compacte reistelescoop: 70 of 72mm ED-refractor (William Optics Megrez, TS Carbon,...) op ultralicht carbon-statief, met "Grab-and-Go" montering (Giro-Mini)

Ideaal voor wie een héél compact en licht systeem wil, zonder op kwaliteit in te boeten. Op een donkere vakantiebestemming geeft deze kijker adembenemende beelden van grote stukken hemel (Melkweg!): het bijgeleverde 24mm oculair geeft hem een beeldveld van bijna 4° (8x de diameter van de Volle Maan!). Maar ook bij veel grotere vergrotingen blijft zo'n ED-refractor nog haarscherpe beelden leveren: een tweede oculair (7mm) geeft dan een vergroting van 62x zodat ook al de nodige details zichtbaar worden op Maan en planeten.
In combinatie met een ultralicht en compact fotostatief en een stevige maar soepele kop levert dit dé ideale reistelescoop.
U kan hem meenemen in het robuuste draagkoffertje, of in de valies of rugzak (maar dan wel stevig ingepakt in enkele strandlakens of handdoeken...).

Ook van deze combinatie zijn enkele exemplaren beschikbaar: een William Optics 72mm en een 70mm van Teleskop Service (carbon-buis).

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).


Grote 88mm binoculair op azimutale vorkmontering

- Vergeleken met een telescoop heeft een binoculair enkele uitgesproken voordelen: een ruimer beeldveld (want meestal gebruik je enkel kleine vergrotingen), een rechtopstaand beeld (telescopen geven een gespiegeld beeld) en vooral: waarnemen met beide ogen.
Nadeel is dan weer dat ze meestal "rechtdoor" kijken, en zeker bij het waarnemen richting het zenit (boven je hoofd) wordt dat héél belastend voor de nek en rug. Bovendien hebben verrekijkers meestal een relatief kleine lensdiameter, dus minder lichtsterkte.
Bij deze binoculair kijkt men echter onder een hoek van 90°, en bovendien bedraagt de lensdiameter al een héél respectabele 88mm.
Bovendien heeft ie -net zoals een telescoop- verwisselbare oculairen zodat u verschillende vergrotingen kan gebruiken (concreet: 20x, 26x en 32x). Een kleine zoekertelescoop maakt dat het extra makkelijk is om de hemelobjecten op te zoeken, terwijl de vorkmontering zorgt voor een vlotte en uitgebalanceerde beweging.
Een ideaal toestel om bij kleine en middelgrote vergrotingen de hemel af te speuren (zeker voor beginners die nog niet over de nodige hemelkennis beschikken): de grote nevels en sterrenhopen in de zomermelkweg, de spectaculaire objecten van de winterhemel (Zevengesternte, Orionnevel,...), maar nog zoveel meer. En tussendoor even de kraters op de Maan bekijken, de maantjes van Jupiter, of zelfs de ringen van Saturnus bij de grootste vergroting, zelfs al zijn deze objecten niet zijn grootste doelgroep.

Huurprijs: 50 euro/maand (waarborg: 200 euro).

 


Extreem grote 100 mm binoculair op azimutale vorkmontering

Mocht 88mm niet volstaan, dan kan u ook gaan voor 100mm! Beide lenzen zijn dus stuk voor stuk al even krachtig als de twee lenzenkijkers die we verhuren :-). Het toestel is voorzien van een 45°-inkijk, een ideaal compromis voor wie én hoog aan de hemel én lager boven de horizon wil waarnemen. De bijgeleverde oculairen zijn ook van uitzonderlijke kwaliteit (typische telescoopoculairen, 1,25" vatting), én geven vooral een comfortabel groot beeldveld => 25x vergroting (beeldveld 2,72°), 40x vergroting (beeldveld 1,65°) en 67x vergroting voor wie toch al wat details op Maan en planeten wil zien. Ook de originele zoeker van de verrekijker is vervangen door comfortabeler exemplaar (8x40).

Let wel: die grote diameter en lichtsterkte impliceert natuurlijk ook een groot gewicht: de binoculair zelf weegt 12,9 kg, en moet ongeveer één meter hoog getild worden op de vorkmontering (gelukkig is hij voorzien van een stevig handvat). Voor het transport wordt hij trouwens veilig en handig opgeborgen in een reiskoffer (op wieltjes!).

Huurprijs: 70 euro/maand (waarborg: 280 euro).


Vixen Polarie met lichte bolkop

 

De Polarie zelf is nog beduidend lichter en compacter als de concurrerende toestellen, enkel de bijhorende accessoires (héél nauwkeurige poolzoeker, onderstel) nemen wat meer plaats in. Deze opstelling is voorzien van een stevige bolkop, u hoeft dus enkel een degelijk statief te voorzien.


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro).

 


Skywatcher StarAdventurer 

Wie een compact volgsysteem zoekt voor op reis, dat toch iets méér gewicht kan dragen, zal best gebaat zijn bij deze StarAdventurer. Alles gaande van een groothoeklens tot een kleine lenzentelescoop van pakweg 400-500mm brandpuntsfstand (zoals de hoger beschreven 70-72mm) kan zeker gemonteerd worden, in het laatste geval dan wel mits gebruik te maken van een tegengewicht (een kleine "life-hack": we hebben daarvoor ook een koppelstuk om flessen water te gebruiken ipv een echt gewicht, dat bespaart behoorlijk in de valies!). Het toestel werkt op 4 AA-batterijen of USB-spanning, en kan eventueel zelfs bijgestuurd worden via een zogenaamde "autoguider" (om de volgnauwkeurigheid nog te verbeteren).


Huurprijs: 40 euro/maand (waarborg: 160 euro) + eventuele accessoires (statief, bolkop, autoguider-camera,...) in onderling overleg.