De Schmidt-telescoop
Tot juli 2017 stond er een kleine(re) koepel op het waarnemingsterras, met daarin o.a. deze 20cm Schmidt-Cassegrain telescoop.
De koepel zelf kreeg ondertussen een tweede leven bij een beginnende publiekssterrenwacht in Afferden (Nederlands Limburg), wijzelf plaatsen een grote nieuwe koepel om onze grote 50cm CDK-telescoop (Corrected Dall-Kirkham) te plaatsen.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
De kleinere, meer klassiek gebouwde koepel op het Miraterras herbergde een zware equatoriale tafel waarop meerdere telescopen gemonteerd staan. De grootste was de Schmidt-Cassegrain telescoop (SCT), met een spiegeldiameter van 200 mm en een brandpuntsafstand van 2400 mm. Parallel hiermee stond één der grotere lenzenkijkers van MIRA: een haarscherpe semi-apochromaat van Zeiss, met een diameter van 100 mm en een brandpuntsafstand van 1000 mm.
Op waarnemingsavonden keken beide toestellen dezelfde kant uit: zo kon bvb. de ene kijker bij een lage vergroting een overzichtsbeeld van de Maan tonen, terwijl de andere juist enkele kraters of bergen in detail toonden. Maar de combinatie leende zich ook uitermate voor de hemelfotografie: de equatoriale tafel is immers een heel nauwkeurige volgmontering, terwijl één van beide kijkers kon dienst doen als volgkijker terwijl men fotografeerde door de andere.
Sinds eind 2009 stond er aan de andere zijde van de SCT ook een Lunt-protuberansenkijker met een lensdiameter van 100mm (deze wordt hergebruikt in de nieuwe koepel, net zoals de Zeiss-refractor overigens).