Kleuters


Voor kinderen van de derde kleuterklas biedt MIRA een interactief programma aan van één uur.

 


Op het programma

 

Leergebieden Mens en maatschappij en Wiskundige initiatie: meten en ruimte

 

Ontstaan dag en nacht

Zon = licht, warmte, komt op en gaat onder

 

Bewegingen Aarde, Maan en Zon via rollenspel

Maan rond Aarde, Aarde rond eigen as, Aarde rond Zon

Schijngestalten: halve en volle Maan

 

Zonnestelsel

Vergelijking Zon met planeten

Vergelijking planeten met elkaar

Veranderend perspectief door beweging planeten rond Zon

Volgorde planeten en hun namen

 

Kennismaking draaiende sterrenhemel

Sterren en sterrenbeelden

Waarom draait de sterrenhemel?

Zon = ster dichtbij, andere sterren = veraf

 

Kennismaking met grote telescopen

Bezoek waarnemingsterras met telescopen in draaiende koepels

 

 

Het bezoek in concreto

Met behulp van een reusachtige sterrenkaart en via een projectiesysteem maken de kleuters in een verduisterde zaal kennis met de sterrenhemel en een aantal belangrijke sterrenbeelden zoals de Grote Beer en de Kleine Beer en we laten zien hoe alle sterren rond de Poolster draaien.

De kinderen kennen uit eigen ervaring de Zon als die grote bol die ’s ochtends opkomt en ’s avonds ondergaat, en die licht en warmte geeft. We leggen de link met de sterren aan de sterrenhemel en verklaren waarom de Zon zoveel helderder en groter is/lijkt dan de andere sterren.

Via een rollenspel imiteren we de beweging van de planeten rond de Zon en van de Maan rond de Aarde. De kinderen maken tijdens de voorstelling ook kennis met de schijngestalten van de Maan.

Bij een grote kleurrijke muurschildering vertellen we een aantal zaken over de verschillende planeten en we plaatsen de planeten in de juiste volgorde ten opzichte van de Zon en de Aarde. Belangrijk hierbij is ook te tonen waar onze plaats is in het zonnestelsel. Een schaalmodel toont aan hoe enorm groot de Zon wel is ten opzichte van de planeten. Het is het zwaarste object in het zonnestelsel en staat dan ook in het midden.

En natuurlijk brengen we met die jonge bezoekertjes ook een bezoek aan het waarnemingsterras, waarbij onze grote telescopen in de draaiende koepels op de kleuters een onvergetelijke indruk maken. Bij helder weer doen we samen ook een zonnewaarneming.

 

Kleuters op MIRA

Kijken door telescoop

 


Praktische info

Duurtijd: 60 minuten

Prijs: groepen tot 20 kleuters: € 80,00 / groepen vanaf 21 kleuters: € 4,00 per kleuter / leerkrachten gratis

Data: maandag tot vrijdag in de voor- of namiddag (niet: voormiddag 2de en laatste vrijdag van de maand)

 

Een bezoek kan enkel na reservatie via telefoon (02 269 12 80) of mail (info@mira.be).

We hebben volgende gegevens nodig: naam en contactgegevens school + begeleidende leerkracht, leerjaar en aantal leerlingen.

Het is steeds mogelijk om voordien een afspraak te maken op MIRA om samen het bezoek voor te bereiden en te bespreken welke onderwerpen bij voorkeur aan bod dienen te komen.

Trouwens, met een geldige lerarenkaart kunnen mensen uit het onderwijs steeds gratis deelnemen aan onze Astroclub en andere activiteiten voor individuele bezoekers. Contacteer ons voor meer informatie.