Links


MIRA Ceti:

  • tot 2016 gaven we op Mira ook een eigen tijdschrift uit, met de toepasselijke naam "Mira Ceti" ("Mira in de Walvis", de volledige naam voor de ster Mira). Hier kan u de pdf-bestanden ervan nalezen.

Algemeen

  • António Cidadão's Home-Page of Lunar and Planetary Observation

    Op basis van eigen (prachtig) beeldmateriaal verduidelijkt de Portugese amateur-astronoom Antonio Cidadao een hele reeks astronomische begrippen (de fasen van de Maan, haar libraties, eclipsen,...).

  • Astro!nfo

    Een algemeen-sterrenkundige website uit Zwitserland. Zowel theorie, achtergrondinfo, nieuws, hemelkalender, zoekertjes,...

  • Astronomy Picture of the Day

    De naam spreekt boekdelen: elke dag verschijnt hier een (recent of historisch) astronomisch beeldje, van hoge kwaliteit, dat van commentaar en verwijzingen voorzien wordt door specialisten ter zake. Echt iets om elke dag naar uit te zien.

  • Constellations and their stars

    Een eenvoudige maar zeer goede en volledige website over sterrenbeelden. Een opsomming ervan, hun historiek, hun naamgeving, de belangrijkste sterren en objecten,...

  • JPL Solar System Dynamics

    Het meest up-to-date overzicht van alle gegevens betreffende het zonnestelsel. Alle data over de planeten, hun manen, de planetoïden,... Als u cijfertjes zoekt over het zonnestelsel dan is dit dé geschikte plaats.

  • Nature of the Universe

    Een uitstekende on-line cursus sterrenkunde van de Universiteit van Hong-Kong, prachtig uitgewerkt met vele (geanimeerde) afbeeldingen. De inhoudelijke kwaliteit van klassiek handboek, maar dan met de extra's van een electronische versie.

  • NSSDC Photo Gallery

    Een heel compleet overzicht met websites waar professionele astronomische opnames kunnen gevonden worden. In de eerste plaats NASA-beelden (het is een NASA-locatie), maar ook heel veel externe. Voor wie op zoek is naar een bepaald beeldje kan dit de ideale startpagina vormen.

  • Phil Plait's Bad Astronomy

    Een prachtige pagina die een heleboel populaire misverstanden over sterrenkunde en aanverwanten rechtzet, met vooral heel veel voorbeelden van fouten uit de (Amerikaanse) pers en de entertainment-wereld (Hollywood!). Soms hilarisch, maar vaak ook frustrerend om lezen.

 

Astrofotografie

  • Astro Photography Tool - APT

    Betaalbaar programma voor het aansturen van Canon EOS-camera's voor astrofotografiegebruik. Handig om een volledige set beelden te plannen (light/dark/flat/...), maar kan in de volledige versie ook de onderdelen van de kijker aansturen (via ASCOM).

  • AutoStakkert!

    Nog een programma voor het bewerken van Maan-, Zon- en planeetfilmpjes. Ook gratis, ook uit Nederland, met nog betere resultaten als Registax, maar misschien iets minder makkelijk om te leren met werk.

  • DeepSkyStacker

    Misschien wel het allermakkelijkste (lees "volledig automatisch") programma om deepsky-beelden gemaakt met je reflex-camera (van de meeste merken) te verwerken. Het eindresultaat is misschien iets minder "sprankelend" als bij andere programma's, maar 't is gratis en het vergt nauwelijks moeite om mee te werken.

  • ImagesPlus

    Nog enigszins betaalbare krachtige software voor het bewerken van astrobeelden, met de nadruk op resultaten van DSLR-camera's (vooral Canon EOS). Er is ook een (ook los verkrijgbare) module voor het aansturen van de camera.

  • Registax

    Dé referentie als het gaat om bewerken van Maan-, Zon- en planeetbeeldjes (filmpjes!). En gratis bovendien...

  • StarTrails

    Handig klein programmaatje om op basis van een reeks achtereenvolgende overzichtsfoto's van de sterrenhemel een zogenaamde "startrail" (sterspoor") te creëren (vooral opnames van de omgeving van de Poolster geven steeds mooie resultaten). In de tijd van de analoge fotografie was voor zo'n sterspoor-opname een donkere hemel en een urenlange belichtingstijd nodig, met de huidige digitale camera's kan dat gesimuleerd worden door héél veel beelden na elkaar te maken.

 

Atmosferische verschijnselen

  • Home of the Northern Lights

    Een schitterende site uit Alaska, vol informatie en vooral schitterende foto's van het Noorderlicht.

  • Polar Image

    De website van Pekka Parviainen, één der meest ervaren waarnemers (en vooral fotograaf) van halo's en andere atmosferisch verschijnselen (niet toevallig wonende in Finland). Foto's van hem illustreerden o.a. de recente Engelstalige uitgave van "Light and Colours in the outdoors", het bekende standaardwerk van de Vlaamse Prof. Minnaert.

  • Solar Terrestrial Dispatch Homepage

    Poollicht (Aurora Borealis): op deze professionele site worden zowel waarnemingen als voorspellingen gepubliceerd, zowel voor hogere breedtegraden als voor onze regionen. En via http://www.spacew.com/www/aurora.html bekom je direct de recentste satellietgegevens en -foto's hieromtrent. Hier is ook een programma te koop (en soms ook een demoversie) -in de vorm van een screensaver- dat voortdurend de recentste gegevens downloadt.

  • Space Weather Bureau

    Een meer toegankelijke site, waar alle aspecten van het "ruimteweer" aan bod komen, zoals zonneactiviteit en poollicht. Daarnaast bvb. ook meteorenactiviteit en planetoïden. Vooral handig wegens heel up-to-date (voorspellingen voor poollicht, ook voor onze breedtegraad; recente foto's van de Zon).

 

Jongerenverenigingen

  • JVS Vigilia

    Brugse afdeling van de JongerenVereniging voor Sterrenkunde: Vigilia.

 

Meteorologie

  • Frank Deboosere's website

    De website van Frank Deboosere, VRT-weerman én natuurlijk sinds jaar en dag vrijwilliger op MIRA (waar hij o.a. instaat voor de maandelijkse astroclubavond-lezing). Een ware goudmijn aan informatie over weerkunde en sterrenkunde!

  • Eumetsat-wolkenfoto's

    Op de website van Eumetsat (de organisatie die instaat voor de uitbating van de Europese weersatellieten) kan je steeds de recentste wolkenfoto's bekijken (elk haf uur verse beelden).

  • Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

    De website van de Nederlandse Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. Veel actualiteit en weergegevens, o.a. van de vele lokale weerkunde-amateurs. Ook algemene gegevens over weerkunde, weerfotografie, en verwijzingen naar webcams die de lokale weersgesteldheid illustreren.

 

Nieuws

  • Sky & Telescope Magazine

    De nieuwspagina van het tijdschrift Sky&Telescope. Kan ook als een nieuwsbrief verstuurd worden.

  • Space Weather Bureau

    Nieuwsberichten en nieuwsbrief over zonnewind, zonnevlekkenactiviteit, de kans op Noorderlicht,...

  • Spaceflight now

    Een nieuwspagina over ruimtevaart, deel uitmakende van de website van het Britse tijdschrift Astronomy Now. Ook hier de mogelijkheid om te abonneren op een nieuwsbrief.

 

Praktisch/waarnemen

  • American Association of Variable Star Observers (AAVSO)

    De AAVSO is één der grootste verenigingen van amateur-astronomen. Ze verzamelt en coördineert de amateurwaarnemingen van veranderlijke sterren (+ nova's, supernova's,...) wereldwijd.

  • Astrophotography for the Amateur

    Deze site gaat in de eerste plaats over het gelijknamige boek van Michael Covington (een absolute aanrader trouwens), maar biedt daarnaast heel wat interessante informatie over het onderwerp. Enkele antwoorden op veelgestelde vragen over het fotograferen van de sterrenhemel, maar ook enkele gratis programmaatjes en de mogelijkheid om online de geschikte belichtingstijd te berekenen.

  • Astrostudio, die Seite von Gerald Rhemann

    De website van Gerald Rhemann, één van Europa's beste astrofotografen. Een aantal prachtige opnames van deze amateur zijn ook te koop. Daarenboven kan men hier ook telescopen kopen (postorder).

  • AstroViewer

    Bondige website die de positie van het ISS boven het aardoppervlak in real-time weergeeft, én op een héél overzichtelijke manier de doorgangen en de zichtbaarheid van ISS berekent (en illustreert) voor een locatie naar keus.

  • Catching the Light

    Jerry Lodriguss, vooral gespecialiseerd in kleurrijke deep-sky astrofotografie, maar ook enkele mooie sfeeropnames. Enkele van zijn opnames hangen ook in de toonzaal op MIRA.

  • Finder Chart for Asteroids

    Voor wie wil planetoïden opzoeken. Online gedetailleerde sterrenkaartjes met de posities van deze kleine planeetjes. Men kan het waarnemingstijdstip ingeven, en kiezen uit een grote lijst waarnemingsplaatsen.

  • Franky Dubois' Sun page

    Franky is voorzitter van de werkgroep "Zon" van de VVS. Deze amateur uit Vlamertinge is één der grote specialisten wat betreft de fotografie (zowel digitaal als klassiek) van de Zon. U vindt er vaak héél recente beelden.

  • Heavens Above

    Kunstmaanwaarnemingen. Online berekingen voor de doortochten van de belangrijkste kunstmanen (ISS, Iridiums,...). Met heel wat extra's (sterrenkaartjes, planetarium,...).

  • International Dark-Sky Association

    Lichthinder. De IDA is een internationale vereniging, bestaande uit professionele en amateur-astronomen, die ijvert tegen de overal oprukkende lichthinder.

  • International Meteor Organization

    De IMO is een overkoepelende organisatie van meteoorwaarnemers. Op deze site zijn zowel waarnemingsverslagen te vinden, als nieuwsberichten, voorspellingen, algemene artikels en nuttige software.

  • SkyView Virtual Observatory

    Een virtuele telescoop. De gebruiker kan beelden laten genereren (afkomstig uit een waarschijnlijk immense databank) van elk deel van de hemel, in alle mogelijke golflengten (zichtbaar licht, radio, X-stralen,...)

  • Your Sky

    Maak zelf je sterrenkaartjes! Een interactief planetariumprogramma waarmee je online sterrenkaartjes kan produceren, in functie van je waarnemingsplaats.

 

Professionele sterrenwachten

  • Das Effelsberg 100-m-Radioteleskop

    De radiotelescoop van Effelsberg, nabij Bad Münstereifel in de Duitse Eiffel. Hij wordt uitgebaat door de universiteit van Bonn, en vormt de grootste volledig beweeglijke radiotelescoop ter wereld (zolang die van Green Bank in afwerking is). Gezien de nabijheid vormt Effelsberg een interessante locatie voor een uitstap of schoolreis.

  • Greenbank Observatory

    De radiotelescoop van Green Bank (West Virginia), die afgewerkt de grootste volledig beweeglijke radiotelescoop ter wereld zal vormen.

  • Koninklijke Sterrenwacht van België

    De site van de KSB (Ukkel), waaraan ook de site van het Nationaal Planetarium op de Heizel gekoppeld is.

  • Space Telescope Science Institute Home Page

    Dé website van de Hubble Ruimtetelescoop (HST). Proppensvol spectaculaire beelden.

  • The Australian Astronomical Observatory

    Deze sterrenwacht in het Australische Siding Springs wordt gezamelijk uitgebaat door Australië en Groot-Brittanië. Hij is vooral bekend geraakt door David Malin, een professioneel astronoom die zowat de wereldspecialist is op het gebied van astrofotografie.

 

Ruimtevaart

  • BepiColombo

    BepiColombo is de eerste Europese ruimtemissie naar Mercurius, de planeet die totnutoe het minst onderzocht werd. De lancering is voorzien voor oktober 2018, de aankomst bij Mercurius voor december 2025. Gedurende minstens een jaar zullen 2 toestellen oa. de oppervlakte, het zwaartekrachts- en magnetisch veld in kaart brengen, en tegelijkertijd op zoek gaan naar de aanwezigheid van ijs in de lagergelegen gebieden die permanent in de schaduw liggen, en waar de temperatuur dus nooit boven het vriespunt uitkomt.

  • Cassini

    Tijdens de bijna 20 jaar-durende Cassini-missie (1997-2017) werden de planeet Saturnus en zijn manen onderzocht, en eveneens een probe (Huygens) neergelaten op de maan Titan. Behalve de ontdekking van nieuwe ringen en 2 nieuwe manen, bleek de maan Enceladus aan alle voorwaarden te voldoen die leven mogelijk maken, waaronder de aanwezigheid van vloeibaar water. Alle info over deze missie, de sonde, foto's, filmpjes, ... vindt u terug op deze site.

  • Clementine

    Clementine was (1994) een succesvolle (onbemande) maansonde, een samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de NASA. Heel veel beeldmateriaal, met o.a. de mogelijkheid om interactief een detailbeeld samen te stellen van elke gewenste plaats op de Maan.

  • Curiosity Rover (Mars Science Laboratory)

    Sinds 2012 zoekt de Curiosity Rover naar tekenen van leven op Mars. Alle informatie omtrent deze missie vindt u hier.

  • Galileo Project

    Galileo is één der succesvolste ruimtesondes ooit. Onderweg bezocht het enkele planetoïden, maar het hoofddoel was natuurlijk de studie van Jupiter en zijn manen. Daar kwam het toestel in 1996 aan.

  • High Definition Earth-Viewing System (HDEV)

    Bekijk live-beelden vanuit het ISS, afwisselend beelden van het aardoppervlak genomen vanuit een viertal verschillende camera's bevestigd aan de buitenkant van het ISS. Tegelijk ziet u op een wereldkaart ook de actuele positie van het ISS, wat het mogelijk maakt om de beelden te herkennen (eilanden, rivieren, steden,...).

  • JAXA Homepage

    De website van de Japanse ruimtevaartorganisatie. Japan is een belangrijke speler in het ruimtevaartspel, en haalt stilaan zijn achterstand in op de "drie groten" (VS, Rusland en Europa). De site bevat heel wat interessante foto's en video's, vooral van Japanse ruimtetuigen en Japanse astronauten aan boord van Mir of Space Shuttle.

  • Juno

    Het doel van de Juno-missie is het bestuderen van de vorming en evolutie van Jupiter. Alle info over deze missie, foto's, ... vindt u hier.

  • Mars Exploration Rovers

    In 2003 werden 2 Marsrovers gelanceerd: Spirit en Opportunity. De rover Opportunity is nog steeds aktief en stuurt bijna dagelijks nieuwe beelden en waarnemingen door vanop het Marsoppervlak. Hier kun je alle beelden en persmededelingen vinden, alsook informatie over de rovers zelf.

  • Near Earth Asteroid Rendezvous Mission

    Een kleine ruimtesonde (NEAR) die in een baan rond de planetoïde Eros draait. Hiervoor waren reeds een paar planetoïden "en passant" min of meer in detail gefotografeerd door ruimtesondes, maar NEAR levert doorlopend de indrukwekkendste beelden en filmpjes.

  • New Millennium Program

    Nasa's New Millennium Program had vooral tot doel een paar technieken te testen die gebruikt zullen worden door "lange afstands-ruimtesondes".

 

Software

  • Astrosurf - Logiciels

    Heel veel astro-software, maar ook links ernaar. Dit onderdeel van de grote Franse Astrosurf-website is geclasseerd volgens platform (PC, Mac, Atari, Amiga, Unix)

  • ATM Applications and Useful Data

    Een aantal programmaatjes (vnl. freeware en shareware) die nuttig zijn bij de bouw van telescopen.

  • Home Planet

    Home Planet is een public domain-programma. Sterrenkaartjes, posities van de planeten, dag en nacht op een wereldkaart, kunstmaanvoorspellingen, planetariummogelijkheden,... Ook een screensaver is hier te vinden.

  • MidnightKite Astronomy Software

    Een enorme lijst met verwijzingen naar astro-software.

  • Project Pluto

    Zoals de meeste sterrenkundige "kaartprogramma's" gebruikt ook Guide de data van de Guide Star Catalog. Guide is echter relatief goedkoop, behoorlijk nauwkeurig, en vooral voortdurend bijgewerkt. Het meest gebruikte in zijn soort op MIRA.

 

Sterrenkunde op vakantie

  • Astroguindaine: chalet in de Franse Alpen

    Astroguindaine is een chalet op de Col du Lautaret (bekend uit de Tour de France), uitgebaat door een sterrenkundeclub uit Lyon. Gelegen op bijna 2000 meter hoogte is hij nog goed bereikbaar (zeker in de zomermaanden), maar geeft toch al zekere voordelen van een locatie in het hooggebergte. U kan er terecht voor stages (georganiseerd door de club), maar kan er ook in groep of eventueel zelfs individueel logeren. Grote luxe dient u er niet te verwachten, maar het is ook zeker geen spartaanse berghut! De kamers zijn groot genoeg, er zijn een aantal gemeeschappelijke ruimtes (eetkamer o.a.) en een goed geëquipeerde keuken. Uw telescopen kunnen opgeborgen worden in de garage, waar ook een aantal kijkers staan die u eventueel kan gebruiken. En zowel vooraan als opzij van het chalet zijn een aantal locaties voorzien waar de telescopen kunnen gemonteerd worden (met elektriciteitsaansluiting). Grote steden zijn er niet in de buurt (Briancon ligt al op meer dan 20 km in vogelvlucht), en bovendien houden de omliggende bergen het meeste strooilicht tegen. Het enige nadeel zijn de (zeldzame) bussen en vrachtwagens die over de pas naar beneden rijden: één der haarspeldbochten wijst recht naar het chalet, dus die koplampen in de verte geven enige last. En het kronkelwegje dat naar de chalet voert legt u best niet af met een sportwagen die laag bij de grond hangt...

  • Casa Rosabel: logeren bij een amateur-astronoom op La Palma

    La Palma klinkt voor vele astronomen als een droombestemming: bovenop de Roque de los Muchachos staat niet voor niets één der grootste concentraties aan professionele sterrenwachten (waaronder de GRANTECAN, de grootste telescoop ter wereld). Die uitzonderlijke omstandigheden (transparante én stabiele lucht, en wolkenloze hemel) zijn vooral van toepassing op de hoogstgelegen gebieden, boven de 1800 meter. Maar ook de rest van het eiland is uitermate geschikt voor amateur-waarnemingen, vooral dan aan de westkant van La Palma (richting Oceaan). Er hangen meestal wel wolken boven de oceaan, die vaak ook even landinwaarts trekken, maar praktisch elke nacht kan er wel waargenomen worden (zeker naar de ochtend toe). En de hemel is er dan ook bijzonder indrukwekkend: het eiland ligt op 28° noorderbreedte, dus we kijken er al 23° dieper op de zuidelijke sterrenhemel (Centaurus is er bijna helemaal te zien, evenals het grootste deel van het Zuiderkruis). Casa Rosabel wordt uitgebaat door Göran Hosinsky, die jarenlang als ingenieur verbonden was aan de Zweede zonnetelescoop (eerst Capri, nadien op La Palma) en die ook een enthousiast amateur-astronoom is. De gite geeft een comfortabel onderdak voor een familie (slaapkamer, eetkamer, badkamer en enkele terrasjes met spectaculair uitzicht), maar er kunnen eventueel nog een paar extra kamers gehuurd worden in het huis van de eigenaar. Ter plaatse staan een paar grote vaste telescopen ter beschikking (t.e.m. een 40cm dobson), en ook enkele verplaatsbare voor wie toch eens bovenop de berg wil waarnemen. Informeer in dat geval bij de eigenaar naar warme kledij: hij heeft uitstekende met dons gevulde ski-kledij ter beschikking (Zweeds natuurlijk...). Wegens het enorm steile reliëf van La Palma is er natuurlijk nergens een vlak waarnemingplekje te vinden. Waar de telescopen van Göran opgesteld staan heeft men een vrij uitzicht over het westen, een redelijk goed uitzicht op het zuiden, maar noord en oost kijkt uit op de helling.

  • Mont Chiran: een solitaire berg nabij de Verdon

    Iedereen kent de Mont Ventoux, maar de Mont Chiran is even hoog, desolaat, kaal maar... meer afgelegen! Iets ten noorden van de Verdon, middenin het unieke geologische reservaat van de Haute-Provence. Op heldere dagen kan men vanop de top de Middellandse Zee zien in het zuiden, de Alpen in het Noorden, en de Pyreneeën in het westen! Op de top stond ooit een professionele kijker (één meter diameter): het was één van drie locaties in Frankrijk die in de jaren '70 in aanmerking kwamen voor de nieuwste grote sterrenwacht. Uiteindelijk werd die echter als internationale samenwerking op Hawaii geplaatst, waarna de koepel en het gebouw leeg kwamen te staan. De inwoners van het nabijgelegen dorpje Blieux namen het initiatief in handen en maakten er gite-annex-sterrenwacht van. Trekkers kunnen er overnachten, maar ook amateur-astronomen kunnen er terecht: er staat een 30 cm newtonkijker op massieve montering. U bereikt de sterrenwacht te voet vanuit Blieux (een zware maar prachtige klim) of met de wagen via een "piste" vanuit de andere richting. Maar dit laatste is alleen weggelegd voor wagens die iets hoger op de wielen staan, en chauffeurs die geen schrik hebben voor dergelijke pistes.

  • Observatoire des Makes - Ile de la Réunion

    Een zeer leuke vakantiebestemming op het Zuidelijk halfrond.. Réunion is een Frans Département Outre-Mer (DOM) en ligt daarmee op het grondgebied van de Europese Unie. Het bevindt zich echter op 21° zuiderbreedte, voor de kust van Madagascar, en geeft dus een veel beter uitzicht op de zuidelijke sterrenhemel dan andere "Europese" vakantiebestemmingen. Professionele sterrenwachten vind je hier niet, maar wel een uitgebreide "Volkssterrenwacht" met zeer mooi materieel (Les Makes, uitgesproken "Les Mak"). Zij organiseren, vooral in ons zomerverlof (hun winter dus), opendeuravonden waar je rondgeleid wordt aan de zuidelijke sterrenhemel. Daarnaast is het voor amateursterrenkundigen mogelijk om gebruik te maken van de infrastructuur van de sterrenwacht, ze hebben onder andere een heel mooie NGT-18 (een equatoriaal opgestelde 45cm kijker met NGC-Max Push-To) en een Celestron C14 op een zeer zware Valmeca-montering. Daarnaast ook een hele collectie "kleinere" kijkers. Voor de doorgedreven amateur is het zelfs mogelijk om ter plaatse te overnachten, voor een zeer schappelijke prijs kan men overnachten in een speciaal daarvoor voorziene "overnachtingsplek", met vijf slaapkamers (4 kamers met stapelbedden voor 4 personen, één kamer met dubbel bed), ingerichte keuken en douches). Het eiland zelf is ook zeer de moeite van het bezoeken waard, met een nog regelmatig actieve vulkaan en zeer spectaculaire 'Jurassic Park' landschappen en een zeer vriendelijke bevolking die erg trots is op haar "Creoolsheid".

  • Sasteria: Vlaamse telescopen op Kreta

    Een donkere hemel, een goed klimaat, en zeker in de bergen vaak opmerkelijk weinig luchtonrust (dus ideaal voor scherpe beelden van Maan en planeten). Combineer dat met een zuidelijke ligging (16° zuidelijker als Brussel) en relatief goedkope chartervluchten, en Kreta wordt een interessante bestemming voor amateur-astronomen. Sinds enkele jaren kan je er terecht op Sasteria, waar Filip Feys een interessante aanbod aan grote (50cm!) en minder grote telescopen ter beschikking van de bezoekers stelt. Filip was jarenlang één der drijvende krachten achter de lokale sterrenkunde-club in Izegem, dus u krijgt begeleiding van een zéér ervaren amateur. Voor logies verwijst de website naar een aantal hotels e.a. in de omgeving.

 

Telescoopbouw

  • Cursus telescoopbouw van MIRA

    Een artikelenreeks over telescoopbouw, verschenen in MIRA Ceti, het tijdschrift van Volkssterrenwacht MIRA

  • Kijkerbouwgroep VSRUG A. Pien

    De Kijkerbouwgroep van de VSRUG Armand Pien is misschien wel de meest actieve in zijn soort in België. Deelnemers slijpen er hun eigen spiegels, maar men begeleidt er ook schoolprojecten, en de werkgroep verzorgt ook het heraluminiseren van spiegels.

 

Telescopen commercieel

  • Celestron

    Samen met Meade en Vixen één van de drie grote producenten van "serieuze" telescopen en onderdelen.

  • Lichtenknecker Optics

    Lichtenknecker Optics uit Hasselt, de andere grote gespecialiseerde optiekzaak in België. Is ook de enige Belgische producent van (hoog-kwalitatieve) telescopen en -onderdelen.

  • Meade

    Samen met Celestron en Vixen één van de drie grote producenten van "serieuze" telescopen en onderdelen.

  • Telescope House (BC&F)

    Deze Londense winkel is zowat de grootste telescoopzaak in Groot-Brittannië.

  • Teleskop-Service

    TS is zonder twijfel de grootste telescoopzaak in Europa: grote winkel (nabij Munchen) én uiterst snelle levering via de post.

 

Theorie

  • Lezingen sterrenkunde online

    In het kader van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde (2009) werden er aan de Universiteit van California-Berkeley een aantal hoogst interessante lezingen gehouden. Op deze website zijn zowel de filmpjes te vinden van deze lezingen als de gebruikte Powerpoint-presentaties.

 

Tijdschriften

  • Amateur Astronomy

    Een driemaandelijks (Amerikaans) magazine voor en door amateur-astronomen. Bevat veel wetenswaardigheden, tips,... maar ook gewoon verhalen over waarnemen en de bijhorende perikelen/mogelijkheden/exploten.

  • Astronomy Now

    Het belangrijkste sterrenkunde-tijdschrift uit Groot-Brittannië. Ook hun nieuws-pagina mag er zijn.

  • Ciel&Espace

    Het belangrijkste Franstalige sterrenkunde-magazine (maandelijks)

  • Coelum Astronomia

    Een heel goede website van een Italiaans amateur-sterrenkundig tijdschrift (met heel mooie foto's). Er is ook een mailing-list aan verbonden

  • Sky&Telescope

    Samen met Astronomy wereldwijd het meest verkochte sterrenkunde-tijdschrift. Goede nieuws-rubriek op hun site.

  • Sterne und Weltraum (SuW)

    Het belangrijkste sterrenkunde-tijdschrift uit Duitsland.

  • Zenit

    Zenit is het tijdschrift van de NVWS (Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde), en is een mooi verzorgde (kleurrijke) en vaak vlot leesbare publicatie. Nochtans staan er vaak artikels in van een hoog niveau, zeker gezien de vele belangrijke Nederlandse astronomen.

 

Verenigingen

  • Cosmodrome Kattevennen (Genk)

    Onze collega's van het Europlanetarium te Genk

  • Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en...

    Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale Ook in deze hoogdagen van wetenschap en technologie wemelt het nog steeds van de kwakzalvers, astrologen en andere misbruikers van de menselijke goedgelovigheid. Skepp heeft zich tot doel gesteld deze en andere misbruiken te ontmaskeren.

  • Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS)

    De site van de Vlaamse Vereniging Voor Sterrenkunde, de overkoepelende organisatie der Vlaamse amateur-sterrenkundigen en -verenigingen. Biedt informatie over de werking van de VVS, over de diverse werkgroepen en lokale afdelingen ervan, een maandelijkse Hemelkalender,...

  • Volkssterrenwacht Armand Pien (Gent)

    De site van de jongste Volkssterrenwacht in Vlaanderen, op de Universiteitsgebouwen aan de Gentse Rozierstraat.

  • Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS (Ieper)

    De site van AstroLAB IRIS, de (dubbele) sterrenwacht van de Astronomische ContactGroep uit Ieper. In het domein Palingbeek werkt men er geestdriftig verder aan een prachtig gelegen publiekssterrenwacht, met als blikvanger een 68 cm-telescoop (de grootste amateurkijker in de Benelux).

  • Volkssterrenwacht Beisbroek (Brugge)

    Onze collega's van Volkssterrenwacht Beisbroek-Brugge

  • Volkssterrenwacht Urania (Hove)

    Onze collega's van Volkssterrenwacht Urania te Hove (Antwerpen)

  • Volkssterrenwachten in Nederland

    Een lijst met volkssterrenwachten bij onze noorderburen.