Mira Webcam


Welkom op de Mira Webcam pagina - hier kan je de huidige weersituatie op de sterrenwacht raadplegen, herlaad de pagina om nieuwe beeldjes te zien (onder Windows: druk op <Ctrl> en F5 tegelijk):

 

De Mobotix-webcams werden op het terras geplaatst. Eentje naast de armillairsfeer kijkt richting zuid/zuidoost en de Grimbergse basiliek (allerhoogste kwaliteit).


Richting Zuidoost.

Een tweede tegen de muur van het planetarium kijkt juist richting het Noordoosten: uitzicht op de heliostaat, de 40cm Meade ACF-telescoop, en de 150mm lenzenkijker voor rolstoelgebruikers. In deze richting zien we 's morgen de zon opkomen, en 's nachts de sterren.


Richting Noordoost.

Een derde camera staat bovenop het gebouw, en kijkt richting het westen. Hier zien we 's avonds mooi de Zon ondergaan, maar 's nachts ook de sterren en eventuele planeten.


Richting West - Ondergaande zon.

Mira Webcam naast Armillairsfeer
Mira Webcam naast Armillairsfeer

Mira Webcam met twee lenzen
Mira Webcam met twee lenzen

Het zijn dubbele camera's, met een kleurenbeeld in zichtbaar licht voor overdag en een zwart-wit camera met hoge gevoeligheid om de nachthemel te kunnen zien.

 

FRIPON-camera

Sinds april 2023 hebben we ook een all-sky-camera voor het Franse FRIPON-netwerk in gebruik, bedoeld om héél heldere meteoren (zogenaamde "bolides") te detecteren. Als eenzelfde bolide door meerdere camera's in België of buurlanden gefilmd wordt -elk vanuit een andere richting- dan kan héél nauwkeurig het traject ervan berekend worden, in de hoop nadien op zoek te kunnen gaan naar eventuele meteorieten.


FRIPON camera (noorden onderaan, oosten rechts in beeld)

Locatie FRIPON-camera

 

De collega's van andere sterrenwachten hebben ook webcams, die kan je raadplegen op:

  • Ieper : Astrolab Webcam
  • Ukkel, Zeebrugge, Melle, Stabroek, Dourbes, Humain, Diepenbeek, Wideumont, Mont Rigi : KMI