Leerkrachten
Leerkrachten en Volkssterrenwacht MIRA delen dezelfde bekommernis om jongeren op een boeiende en didactische manier kennis en inzicht bij te brengen over de wereld van wetenschap en technologie. De bekommernis van de Vlaamse overheid en de onderwijswereld in verband met de STEM-doelstellingen naar jongeren toe zijn als het ware in het DNA van MIRA ingebakken sinds onze beginjaren in de jaren 1960...
Om onze hechte band met mensen van de onderwijswereld te onderstrepen kunnen personen met een geldige lerarenkaart steeds gratis deelnemen aan onze Astroclub en andere activiteiten voor individuele bezoekers. Contacteer ons voor meer informatie.
- Een schoolbezoek aan MIRA
- Workshops en ander educatief materiaal Lager Onderwijs
- Workshops en ander educatief materiaal Middelbaar Onderwijs
Een schoolbezoek aan MIRA
Op MIRA doen wij dat middels het aanbieden van aangepaste programma’s aan schoolgroepen van alle mogelijke leeftijden en studierichtingen. Informatie over die programma’s vindt men via deze pagina’s op onze website:
Leerkrachten kunnen ons altijd contacteren en een afspraak maken om samen het bezoek voor te bereiden en met ons te bespreken welke onderwerpen bij voorkeur aan bod dienen te komen.
Workshops en ander educatief materiaal lager onderwijs
Voor leerkrachten van de tweede en derde graad van het lager onderwijs bieden wij gratis een aantal workshops aan die kunnen dienen als voorbereiding voor een bezoek aan MIRA of als uitbreiding achteraf bij de onderwerpen die tijdens de rondleiding aan bod zijn gekomen.
Wij opteren voor workshops die gemakkelijk in de eigen klas kunnen uitgevoerd worden. Het benodigde materiaal bestaat meestal uit eenvoudig materiaal of uit documenten die op school kunnen afgeprint worden.
Overzicht van de beschikbare workshops:
- Zelf een draaibare sterrenkaart maken
- Zelf een zonnewijzer maken
- Maak je eigen schaalmodel van het zonnestelsel
- Hoe maak je een komeet?
- Beginselen van de ruimtevaart
- Sterren groot en klein
- Maak een eenvoudig weerstation voor in de klas
- Hoe bewegen planeten in het zonnestelsel?
- Leer de sterrenhemel kennen
- Op zoek naar buitenaards leven
Op aanvraag sturen wij het documentatiemateriaal via de elektronische snelweg toe.
In bijlage onderaan deze pagina vind je in pdf-versie een speciaal themanummer van MIRA Ceti uit 2013 voor leerkrachten lager onderwijs.
MIRA werkt ook samen met ESERO, het educatief platform van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. ESERO biedt heel wat materiaal aan voor lager en middelbaar onderwijs. Neem zeker eens een kijkje op deze webpagina: http://eserobelgium.be/index.php/nl/lesmateriaal-basisonderwijs/.
In het kader van ESERO worden er ook regelmatig opleidingen voor leerkrachten georganiseerd, meer info via deze link. Ook op MIRA kunnen op aanvraag dergelijke ESERO-opleidingen gehouden worden, contacteer ons in geval van concrete interesse.
Het educatief team van MIRA is ook altijd bereid om leerkrachten te begeleiden, te inspireren of te coachen bij al dit soort activiteiten.
Workshops en ander educatief materiaal middelbaar onderwijs
Voor leerlingen van het middelbaar onderwijs biedt MIRA volgende workshops aan:
- Optica en het bestuderen van sterlicht
- Spectroscopie en het licht van de Zon
- Klassieke mechanica: de basics
Het betreft workshops die tijdens een bezoek aan MIRA door de leerlingen zelfstandig of met behulp van de begeleidende leerkrachten kunnen uitgevoerd worden op basis van het bijgeleverde documentatiemateriaal. Bedoeling is dat deze informatie voorafgaand aan het bezoek aan MIRA individueel of in klasverband doorgenomen is.
Op aanvraag sturen wij het documentatiemateriaal via de elektronische snelweg toe.
MIRA werkt ook samen met ESERO, het educatief platform van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. ESERO biedt heel wat materiaal aan voor lager en middelbaar onderwijs. Neem zeker eens een kijkje op deze webpagina: http://eserobelgium.be/index.php/nl/onze-bibliotheek-ruimte-wetenschappen-en-technologie-hand-in-hand-op-school/.
In het kader van ESERO worden er ook regelmatig opleidingen voor studenten uit de lerarenopleiding georganiseerd, meer info via deze link. Ook op MIRA kunnen op aanvraag dergelijke ESERO-opleidingen gehouden worden, contacteer ons in geval van concrete interesse.
Andere tips in verband met workshops en STEM-activiteiten voor leerlingen middelbaar onderwijs:
- Radiometeoren detecteren via het citizen science project Radio Meteor Zoo
- STEM@VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek)
- Educatief materiaal bij het SCK (Studie Centrum voor Kernenergie)
- STEM-pakket bij Umicore
- ESA CanSat
- ESA Asgard
Het educatief team van MIRA is ook altijd bereid om leerkrachten te begeleiden, te inspireren of te coachen bij al dit soort activiteiten.