Waarom steeds grotere telescopen?


30 november 2018 19:30 – 22:30
Astroclub

Aan het begin van de zeventiende eeuw begon het telescooptijdperk, sindsdien werd het mogelijk om de sterrenhemel die al duizenden jaren waargenomen werd beter dan voordien te observeren en te bestuderen. Simpelweg gesteld is een telescoop immers een groot oog, geschikt om veel meer licht op te vangen dan het menselijk oog dat kan doen. Hoe groter de spiegel of de lens die daartoe gebruikt wordt, hoe meer licht en hoe zwakkere objecten kunnen waargenomen worden.

Tijdens zijn multimediavoorstelling zal Frank Deboosere dit alles grondig uit de doeken doen, wijzen op de voordelen van telescopen en het ook hebben over de beperkingen die er in dit verband zijn. Hij zal ook een aantal supertelescopen die al bestaan of die nog in aanbouw zijn de revue laten passeren.

 

Wat het waarneemgedeelte van de avond betreft: de Maan komt pas na middernacht op, er is dus geen storend Maanlicht. Ideaal om van een donkere sterrenhemel te genieten - natuurlijk rekening houdend met de omgeving die wel voor enige lichthinder zorgt...

Planeten? Mars is nog steeds present als een mooie oranje verschijning die van zuid naar zuidwest opschuift in de loop der uren. Met de telescoop kan je misschien de witte poolkap waarnemen? En ook Uranus is te zien, geen spectaculaire verschijning, zelfs niet gezien door een telescoop, maar het is en blijft één van de acht planeten van ons zonnestelsel, en op MIRA weten we zeker een aantal boeiende dingen te vertellen over dit hemelobject, bv. waarom hij er blauwachtig uitziet.

Sterren en sterrenbeelden genoeg vanavond, wie onze buren van de Andromedanevel wil zien moet wel zorgen geen stijve nek te krijgen, want dat sterrenstelsel is vanaf onze streken in dit seizoen bijna in het zenit waar te nemen...

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.