Maansverduistering


21 januari 2019 04:00 – 08:00
Kijk-activiteit

Deze keer geen waarnemingsavond, maar een waarnemingsochtend!
 

Maansverduistering

Op maandag 21 januari vindt er immers in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. De Maan komt in de kernschaduw van de Aarde terecht tussen 04h33 en 07h50. Tegen die tijd staat de Maan echter laag boven de westelijke horizon, dus het allerlaatste deel van deze eclips zullen we niet kunnen waarnemen vanuit Grimbergen.

Bij een maansverduistering schuift de Volle Maan in de schaduw van de Aarde, zodat de schijf van de Maan verduistert. Maar omdat de atmosfeer van onze planeet voor het zonlicht als een lens fungeert, is er op die manier bij de totaliteit toch een lichtgloed op de Maan te zien. Meer uitleg over maansverduisteringen vind je via deze link op de MIRA-website. En wil je zelf inschatten hoe donker de eclips van vandaag is: lees meer over de Danjon-schaal aan de hand waarvan je zelf de donkerte of de roodheid kan bepalen.

 

De Maansverduistering van 21 januari 2019

Het verloop van deze Maansverduistering is als volgt:

  • 03h36: Maan treedt bijschaduw binnen
  • 04h33: Maan treedt hoofdschaduw binnen
  • 05h41: Maan bevindt zich volledig in de hoofdschaduw
  • 06h12: Maximale verduistering
  • 06h43: Maan treedt hoofdschaduw weer buiten
  • 07h50: Maan bevindt zich weer buiten de hoofdschaduw
  • 08h48: Einde Maansverduistering

Let wel, de bijschaduw van de Aarde die over de schijf van de Maan schuift is quasi onzichtbaar, dus het is ons om de hoofdschaduw te doen.

Maaneclips%2021%2001%202019.jpg
Copyright: Xavier M. Jubier  - http://xjubier.free.fr/

 

 

Op MIRA krijg je alle nodige uitleg met aanvullende maquettes en multimedia. Ingeval van slecht weer volgen we de eclips via een webcast.

 

Wat valt er deze ochtend nog meer aan de sterrenhemel te bewonderen?

Naast het spektakel in verband met de Maan vallen er nog een boel andere interessante dingen waar te nemen. Gezien het vroege uur is de klassieke wintersterrenhemel al grotendeels in het westen verdwenen. De lentester Arcturus steelt de show. Vanaf 6 uur verschijnt een heel helder duo boven de zuidoostelijke horizon: de planeten Venus en Jupiter. Ze staan dicht bij mekaar te pronken, maar tegen dat ze wat hoger komen, is ook de Zon van de partij.

 

8358497_orig.jpg

De hongerigen spijzen?

Desgewenst kunnen onze vroege bezoekers zich ook tegoed doen aan een lekker ontbijt. De prijs voor het ontbijt is 5 euro per persoon, en daarvoor krijg je twee koffiekoeken en een kop thee, koffie of warme chocolademelk. Opgelet: voor het ontbijt dien je je wel op voorhand in te schrijven: telefonisch via 02 269 12 80 of via mail info@mira.be. Er zijn drie ontbijtshiften: om 7h, om 7h30 en om 8h.

 

 


Aanvang: 04h
Toegang: 4 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist