Francis Meeus: Over botervlootjes, eenhoorns en botsende sterren


8 februari 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal

Uit de chaos na de Big Bang aan het begin van het heelal is orde ontstaan, dan moet het ons vast ook lukken om uit chaotisch bij mekaar geklutste ingrediënten als botervlootjes, eenhoorns en botsende sterren die ogenschijnlijk niets met mekaar te maken hebben toch een samenhangende presentatie te maken die kinderen en volwassenen weet te boeien. In onze voorstelling zetten we een groot onrecht recht i.v.m. het sterrenbeeld Eenhoorn, laten we als intermezzo twee sterren botsen, en als we die totaal niet komische maar wel kosmische ramp in de zaal overleven, kijken we naar het resultaat van die botsing, waarbij het stalen vlootje en niet de boter centraal staat.

Botervlootje%20-%20resize.jpg

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Maan 8 februari 2019
Maan 8 februari 2019
Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Vanavond kunnen we een Maansikkel waarnemen tot iets na 20.30 uur, ook in het westen staan de planeten Mars en Uranus dicht bij mekaar. De oranje Mars is gemakkelijk met het blote oog te zien, met onze telescopen zal je ook vlot Uranus kunnen herkennen als een klein blauwachtig schijfje.

Het fraaie sterrenbeeld Orion staat groots boven de zuidelijke horizon te pronken, en de schitterende ster Capella straalt vanaf het zenit haar licht naar ons toe. We kunnen vlotjes de winterzeshoek terugvinden aan de sterrenhemel.

Een ideaal moment om links van Orion en boven Canis Major met daarin als blikvanger de helderste ster Sirius op zoek te gaan naar wat er van het sterrenbeeld Monoceros, de Eenhoorn, overblijft in onze contreien waar lichthinder een boel minder heldere sterren quasi onzichtbaar maakt.

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist