Marcel De Valck: Haal het beste weer uit je smartphone, tablet of pc


12 april 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal

Op het internet zijn er heel veel weergerelateerde sites te vinden en ook voor de smartphone is het aanbod aan weer-apps enorm. Maar welke bron van weerinformatie is betrouwbaar?

Er bestaan verschillende weermodellen. Elke weercomputer gaat net iets andere formules gebruiken om, uitgaande van een nauwkeurige beschrijving van de toestand van de atmosfeer op een bepaald moment, een meerdaagse weersverwachting te berekenen. De verschillen tussen de vele weerprognoses kunnen soms groot zijn en het is dus belangrijk om te vergelijken.

Kom tijdens deze Astroclub bekende en vooral voor het grote publiek, minder bekende websites ontdekken waar waardevolle weerinformatie te vinden is.

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Maan 12 april 2019
Maan 12 april 2019
Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De maan staat vanavond in Eerste Kwartier, en vormt dus een ideaal waarneemobject. En ook de opkomende lentesterrenhemel zal vanavond zeker aan bod komen. En mocht het dan toch bewolkt zijn is dit misschien een ideale gelegenheid om ook het weerstation eens van naderbij te onderzoeken.

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist