Mercuriusovergang


11 november 2019 13:00 – 20:00
Kijk-activiteit

Maandag 11 november 2019, een officiële feestdag én er is een boeiend hemelfenomeen te zien, hopen dus maar op helder weer en veel volk op ons waarnemingsterras.

In de namiddag kunnen we een relatief zeldzaam verschijnsel waarnemen: de planeet Mercurius trekt, gezien vanaf het aardoppervlak, voor de Zon voorbij . Bij helder weer kunnen we bijgevolg gedurende meerdere uren een klein zwart cirkeltje over de schijf van onze Zon zien bewegen. Niet enkel van bij ons, maar overal ter wereld waar op dat moment de Zon boven de horizon staat, kan men getuige zijn van deze Mercuriusovergang.

Voor een volgende Mercuriusovergang is het wachten tot 13 november 2032, dus zorg dat je erbij bent...

 

Wanneer kijken?

Het eerste contact, dit is wanneer het schijfje van Mercurius net de buitenrand van de Zon aanraakt, vindt plaats om 13h35. Na enkele minuten, om 13h37, is het schijfje van Mercurius helemaal binnen de rand van de Zon getrokken.

Om 16h20 is de afstand tussen Mercurius en het centrum van de Zon het kortst.

Om 19h02 is Mercurius opnieuw aan de rand van de Zon gekomen, en om 19h04 is de planeet helemaal weggeschoven van de schijf van de Zon.

Van het begin tot het einde duurt de totale Mercuriusovergang 5 uur en 27 minuten, maar aangezien bij ons de Zon om 17h02 ondergaat, is het tweede deel van het spektakel vanuit ons land niet te zien.

Bij het begin van de overgang staat de Zon nog 20 graden hoog aan de hemel, maar geleidelijk komt ze steeds lager te staan, dus voor een optimale waarneming is het best zo vroeg mogelijk te komen kijken met onze telescopen.

 

Een uitgebreid artikel met verhelderende illustraties over deze Mercuriusovergang kan je hier lezen op de MIRA-website.

 

 


Aanvang: 13h
Toegang: 4 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist.