Philippe Mollet: Astronomische vooruitblik op 2020


13 december 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal

In deze december-Astroclub bespreken we zoals steeds wat er te verwachten valt het volgend jaar, zowel in sterrenkunde als ruimtevaart.

We zullen het natuurlijk hebben over de spectaculaire fenomenen (zoals de zonsverduisteringen in juni en december, waarvoor je helaas wel naar respectievelijk India of Zuid-Amerika moet trekken). Maar even goed kijken we vooruit naar de dagdagelijkse sterrenhemel: hoe bijvoorbeeld Venus in het voorjaar de avondhemel domineert.

En wat de ruimtevaart in 2020 betreft zal natuurlijk Mars alle aandacht opeisen: niet minder dan 4 Mars-missies staan er voor volgend jaar gepland, en bij ééntje ervan (ExoMars 2020) speelt ook België een grote rol! Maar we besteden ook zeker aandacht aan de ambitieuze plannen van Elon Musk (het StarLink-project), ook al omwille van de serieuze bedreiging die het vormt voor de waarnemers en astrofotografen!

Venus%202003-12-10.JPG

 

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Maan 13 december 2019
Maan 13 december 2019
Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De maan is voor 97% verlicht.  Qua planeten zullen we het deze periode moeten stellen met Uranus en Neptunus.  De wintersterrenhemel wordt nu wel heel goed zichtbaar.

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist