Hamid Aït Abderrahim: Het MYRRHA-project: op weg naar betere kernsplijting?


27 maart 2020 19:00 – 23:00
Astroclub

Opgelet: Deze activiteit werd geannuleerd

 

Voorstelling in de multimediazaal

Energie is van kapitaal belang voor elk systeem, of het nu gaat om een ster, een rijdende trein, een mens of het hele heelal. En in een kwetsbare biosfeer zoals die van onze planeet is omgaan met energie voor de mensheid een kwestie van leven en overleven.

Een mogelijkheid om energie op te wekken is het inzetten van nucleaire centrales. Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol is in België het onderzoekscentrum dat zich met deze materie bezighoudt, maar ook bijvoorbeeld met nucleaire geneeskunde en research over fundamentele fysica en materialen. Op 7 september 2018 kondigde de federale regering aan dat er voor de periode 2019-2038 meer dan een half miljard euro zal geïnvesteerd worden in MYRRHA, een unieke multifunctionele onderzoeksreactor die een aantal grote toeven zou hebben in vergelijking met andere energiebronnen.

Professor Hamid Aït Abderrahim, directeur van MYRRHA, komt het belang van deze nieuwe revolutionaire technologie toelichten.

Wie reeds nieuwsgierig is, kan het uitgebreide interview lezen dat we in 2019 hadden met deze boeiende spreker.

 

myrrha%20logo.jpg

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist