Zonnekijkdag


5 juli 2020 10:00 – 18:00
Kijk-activiteit

Let op: gezien de coronamaatregelen van de overheid willen wij de bezoekersaantallen beperken, daarom delen wij de zonnekijkdag op in drie shiften: van 10 tot 12 uur, van 13 tot 15 uur en van 16 tot 18 uur. Tussen de shiften hebben wij dan tijd om al het nodige materiaal te ontsmetten.

Gelieve via mail (info@mira.be) of telefonisch (02 269 12 80 - er is bij afwezigheid een antwoordapparaat) te reserveren voor één van deze drie shiften. Graag naam, telefoonnummer of e-mailadres en aantal bezoekers waarmee je denkt langs te komen.

Kijk zeker ook op deze pagina voor de veiligheidsregels in verband met een bezoek aan Volkssterrenwacht MIRA.

 

Op zondag 5 juli organiseren de Vlaamse Volkssterrenwachten een kijkdag/happening waarbij het waarnemen van de Zon centraal staat. Geïnteresseerden kunnen bij ons in Grimbergen terecht, maar ook de collega's in Ieper, Brugge, Gent, Hove en Genk zijn van de partij en zetten de Zon letterlijk in de kijker!

De Zon is een ster die astronomisch gesproken heel dicht bij de Aarde staat, amper 150 miljoen km scheiden ons van die ziedende bol heet gas. Dat is net ver genoeg om voldoende licht en warmte te krijgen om levensvormen zoals de onze mogelijk te maken.

Door het bestuderen van de Zon doorheen de jaren hebben sterrenkundigen al een vrij goed zicht gekregen op de ware aard van de Zon als kernfusiereactor en als een ster die volgens een bepaalde cyclus evolueert. Dankzij het gespecialiseerde instrumentarium waarover de volkssterrenwachten beschikken kunnen de bezoekers zich aan een fraai spektakel verwachten.

Bovendien zal ter gelegenheid van deze happening ook een reeks andere activiteiten plaatsvinden i.v.m. de Zon, zo worden er korte presentaties getoond, enkele lezingen gegeven, en voor kinderen van 6 tot 12 jaar doen we een aantal experimenten rond licht, magnetisme en andere fenomenen die met de Zon te maken hebben.

 

 


Aanvang: 10h
Vrije toegang.