Astroclub met Werner Poets: "Zwarte gaten" (deel 2: Algemene relativiteit)


24 september 2021 19:00 – 23:00
Astroclub

Opgelet: uitsluitend mits reservatie via dit formulier

 

Voorstelling in de multimediazaal

Tijdens de afgelopen jaren zijn in het universum heel wat exotische fenomenen waargenomen die voorspeld werden door de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein, denk bijvoorbeeld aan de recente beelden van de omgeving van supermassieve zwarte gaten en aan de detectie van gravitatiegolven. Maar wat zijn zwarte gaten en wat golft er bij gravitatiegolven? Om deze zaken te begrijpen moeten we enige basiskennis hebben over de algemene relativiteitstheorie.

De essentie van de algemene relativiteitstheorie zal in de lezing behandeld worden. De belangrijkste conclusies van de speciale relativiteitstheorie die van belang zijn voor een begrip van de algemene relativiteitstheorie zullen kort herhaald worden. Deze kennis zullen we dan toepassen op zwarte gaten. Met dit begrip zal je in staat zijn om uitspraken over zwarte gaten in de populaire wetenschappelijke berichtgeving kritisch te beoordelen.

De spreker is Werner Poets. Hij is licentiaat natuurkunde en geeft les op GO! Campus De Brug in Vilvoorde.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Bij helder weer kunnen we de sterrenhemel waarnemen die de overgang van zomer naar herfst karakteriseert. De zomerdriehoek staat nog hoog aan de hemel, maar het sterrenbeeld Pegasus klimt vanaf het oosten steeds hoger aan de hemel.

Planeten Jupiter en Saturnus zijn toch vooral de blikvangers.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 19h30 en 21h30
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro (Opgelet: Gezien we niet beschikken over bancontact zijn uitsluitend cash-betalingen mogelijk)
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.