Happening Maansverduistering


16 mei 2022 04:30 – 07:00
Kijk-activiteit

Deze keer geen waarnemingsavond, maar een waarnemingsochtend!
 

Maansverduistering

Op maandag 16 mei vindt er immers in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. De Maan komt in de kernschaduw van de Aarde terecht tussen 05h28 en 06h54. Maar omdat de Maan in Grimbergen ondergaat om 05h54 en de Zon er reeds opkomt om 05h52 zal deze maansverduistering bij ons ten eerste slechts gedeeltelijk en ten tweede onder moeilijke omstandigheden te zien zijn.

Bij een maansverduistering schuift de Volle Maan in de schaduw van de Aarde, zodat de schijf van de Maan verduistert. Maar omdat de atmosfeer van onze planeet voor het zonlicht als een lens fungeert, is er op die manier bij de totaliteit toch een lichtgloed op de Maan te zien. Meer uitleg over maansverduisteringen vind je via deze link op de MIRA-website.

 

Je kan zelf je eigen kaart van de maansverduistering genereren via de uitstekende website https://www.timeanddate.com >>> Map of Total Lunar Eclipse on 16 05 2022.
 

 

Maaneclips

 

Copyright afbeelding: Chris Van den Bossche, maart 2007

 

Op MIRA krijg je alle nodige uitleg met aanvullende maquettes en multimedia. Ingeval van slecht weer volgen we de eclips via een webcast.

 

Wat valt er deze ochtend nog meer aan de sterrenhemel te bewonderen?

Naast de Maan valt er nog wel een en ander waar te nemen deze ochtend: van west naar oost zien we de planeten Saturnus, Mars, Jupiter en Venus, ook al zal deze laatste baden in het licht van de opkomende Zon.

 

De hongerigen spijzen?

Desgewenst kunnen onze vroege bezoekers zich ook tegoed doen aan een lekker ontbijt. De prijs voor het ontbijt is 6 euro per persoon, en daarvoor krijg je:
- 1 belegd broodje (keuze tussen kaas en ham)
- 2 koffiekoeken (keuze tussen croissant, rechthoekige rozijnenkoek en koek met pudding en chocolade)
- 1 potje yoghurt (keuze tussen natuur of met fruit)
- kop koffie, thee, warme chocolademelk, fruitsap, frisdrank

Opgelet: voor het ontbijt dien je je wel op voorhand in te schrijven: Graag uw voorkeuren doorgeven via mail mark@mira.be of telefonisch via 02 269 12 80. Er zijn drie ontbijtshiften: om 7h, om 7h30 en om 8h.

 

Ontbijt

 


Aanvang: 04.30 uur
Toegang: 4 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.