Zonnekijkdag


2 juli 2023 10:00 – 18:00
Kijk-activiteit

Op zondag 2 juli organiseren de Vlaamse Volkssterrenwachten in samenwerking met de Vereniging Voor Sterrenkunde een kijkdag/happening waarbij het waarnemen van de Zon centraal staat. Geïnteresseerden kunnen bij ons in Grimbergen terecht, maar ook de collega's in Ieper, Brugge, Gent, Hove en Genk zijn van de partij. En ook enkele sterrenkundeverenigingen zetten hun beste beentje voor om bezoekers te ontvangen.

De Zon is de enige ster die astronomisch gesproken heel dicht bij de Aarde staat, amper 150 miljoen km scheiden ons van die ziedende bol heet gas. Dat is net ver genoeg om voldoende licht en warmte te krijgen om levensvormen zoals de onze mogelijk te maken.

 

Zon ESA

 

Copyright afbeelding: ESA Solar System

 

Door het bestuderen van de Zon doorheen de jaren hebben sterrenkundigen al een vrij goed zicht gekregen op de ware aard van de Zon als kernfusiereactor en als een ster die volgens een bepaalde cyclus evolueert. Dankzij het gespecialiseerde instrumentarium waarover de volkssterrenwachten beschikken kunnen de bezoekers zich aan een fraai spektakel verwachten.

Bovendien zal ter gelegenheid van deze happening ook een reeks andere activiteiten plaatsvinden i.v.m. de Zon, zo worden er korte presentaties getoond, enkele lezingen gegeven, en voor kinderen van 6 tot 12 jaar doen we een aantal experimenten rond licht, magnetisme en andere fenomenen die met de Zon te maken hebben.

 

 


Aanvang: 10h
Vrije toegang.