2019-03 MIRA Ceti sprak met... Michaël Gillon


Toen het Amerikaanse nieuwsmagazine Time in mei 2017 hun lijst met honderd meest invloedrijke mensen ter wereld bekend maakte, stond er zowaar een Belgische astronoom op die lijst te schitteren, naast illustere Aardbewoners als Vladimir Poetin, Xi Jingpin en andere zwaargewichten uit de wereld van de politiek, cultuur en wetenschap.

Michaël Gillon van het instituut voor astrofysica en geofysica aan de universiteit van Luik is inderdaad een grote naam, het is immers hij die met zijn team in 2015 de ontdekking deed  van een ultra koele dwergster waarrond maar liefst zeven aardachtige planeten draaien en dit in de leefbare zone.

Aangezien de zoektocht naar planeten buiten het zonnestelsel booming business is in de sterrenkunde en nauw aansluit bij de toch prangende vraag of er ook leven buiten de Aarde bestaat, willen wij u via dit interview graag nader laten kennismaken met het werk van een astronoom die niet alleen erg bekwaam, enthousiast en heel toegankelijk is, maar via de naamgeving van zijn projecten ook blijk geeft van een subtiele zin voor humor. Geeft toe, wie had ooit gedacht om op de Paranal, de berg in Chili waar de momenteel de beste telescoop ter wereld, de Very Large Telescope, opgesteld staat TRAPPIST en SPECULOOS tegen te komen?  

 

Micha%C3%ABl%20Gillon.JPG

 

Mijnheer Gillon, om te beginnen willen wij u namens Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen ook nog eens van harte proficiat wensen met de belangwekkende ontdekking van het exoplanetensysteem rond de ster TRAPPIST-1. Voor ons was het zeker een buitenkans om dit soort onderzoek in de kijker te zetten en het publiek aan onze volkssterrenwacht over uw projecten te informeren.

Dank daarvoor, die belangstelling en waardering doet mij veel plezier. De ruime aandacht in de media en bij het grote publiek is zeker een goede zaak voor de wetenschap in het algemeen en voor de sterrenkunde in het bijzonder. U hoef ik natuurlijk niet te overtuigen dat het heel belangrijk is om met ons verhaal naar jongeren  toe te gaan en hen in contact te brengen met echt wetenschappelijk onderzoek. Via  een positief en enthousiast verhaal zoals dat van TRAPPIST-1 kunnen we hen mogelijk blijvende interesse bijbrengen voor wetenschap en techniek. We hebben die jongeren nodig, want zij zijn immers de wetenschappers en ingenieurs van morgen. En daarom ben ik altijd blij als mensen en zeker ook de schoolgaande jeugd mij contacteren om te komen spreken over mijn onderzoek, hopelijk kan dat inspirerend werken.

 

Tekst: Francis Meeus

20/06/2019