EAA - Electronically-Assisted Astronomy - Vespera CovaLENS-functie


Mozaïek (“CovaLENS”)

Hoewel het een eerder kleine telescoop betreft(met korte brandpuntsafstand), geeft de combinatie met de kleine IMX 462-sensor van Sony toch maar een beeldveld van ongeveer 1,6 bij 0,9° aan de hemel. Voor tal van populaire objecten kan dit nèt een beetje te klein zijn (denk aan de Plejaden, of de Andromedanevel). Daarom hebben de ingenieurs bij Vaonis een soort “mozaïekfunctie” bedacht, zodat toch “on the fly” een groter beeldveld gesimuleerd wordt (door tussen de opeenvolgende opnames door de kijker een stukje heen en weer te bewegen).

Door deze procedure (door hen “CovalENS” gedoopt) kan het beeldveld in beide richtingen –hoogte en breedte- tot zelfs verdubbeld worden, en wordt dus ook het aantal pixels verviervoudigd.

Uilnevel-gewone opname versus CovaLENS
M97 (Uilnevel) en M108 staan nog netjes samen in beeld op de “gewone” opname (links). Maar voor grotere objecten –of voor wie graag een ruimer beeld heeft- kan de CovaLENS-functie een oplossing bieden (opname rechts). De Vespera gaat dan tussen de opnames door telkens een klein beetje opschuiven aan de hemel, op een redelijk flexibele manier trouwens zodat het uiteindelijke resultaat mogelijks zelfs gekanteld staat t.o.v. de “gewone” opname. Handig voor grote maar langwerpige objecten als bvb de Andromedanavel…