EAA - Electronically-Assisted Astronomy - Vaonis versus Unistellar


Vaonis versus eVscope (Unistellar)

Ongeveer gelijktijdig startte in hetzelfde Frankrijk een tweede start-up: de eVscope van Unistellar ziet er iets klassieker uit. Er is immers wèl nog een oculair voorzien… alleen kijk je hiermee op een ingebouwd beeldschermpje, en dus niet meer op de echte sterrenhemel. Dan lijkt ons de aanpak van Vaonis veel logischer: als je dan toch op een beeldscherm kijkt, dan best op dat model van hoge kwaliteit dat je sowieso op zak hebt (je smartphone dus!)…

P.S.: in de nieuwere (goedkopere) reeks van Unistellar –de eQuinox- is men trouwens ook afgestapt van dat oculair-idee.

De ingebouwde optiek is weliswaar krachtiger als bij de Stellina (een “klassieke” 114mm spiegel versus een hoge kwaliteit 80mm lens), maar het is wel duidelijk dat men bij Unistellar meer inzet op de “instant-belevenis” en minder op het maken van fraaie afgewerkte beeldjes om nadien te posten en te publiceren.

De eVscope van Unistellar
Een goed idee komt nooit alleen… Deze eVscope van Unistellar kwam héél kort na de Stellina op de markt. Hier ligt de nadruk wel véél meer op het “live” tonen van beelden, en minder op de kwaliteit van het eindresultaat.

 

Nog een nadeel van de eVscope: het is véél omslachtiger om de originele beelden te pakken te krijgen (deze zitten wel degelijk in het geheugen van je telescoop – maar moeten eerst geüpload worden naar de centrale server van Unistellar - vooraleer je ze zelf terug kan downloaden!). Deze toestellen zijn dus vooral geschikt om “live” waarnemingen te verrichten (en dus zeker ook voor publieksdoeleinden), maar véél minder voor wie zelf nog graag nadien verder aan beeldbewerking wil doen… Wel worden die beelden vlot gebruik voor allerhande “citizen-science” programma’s en samenwerkingen!