EAA - Electronically-Assisted Astronomy - Vaonis versus de rest van de wereld


Vaonis versus de rest van de wereld :-)

Vaonis en Unistellar waren dus de trendsetters, en hebben ondertussen zelf ook al meerdere toestellen uitgebracht. Bij Vaonis zijn dat respectievelijk dus een kleiner (de Vespera) en een immens groot en duur exemplaar (de Hyperia, maar da’s wellicht bedoeld voor universiteiten en aanverwanten) – terwijl het bij Unistellar vooral gaat om versies met een nieuwere/grotere sensor (maar essentieel dezelfde hardware).

Update: begin juni 2023 maakte Vaonis bekend dat er ook een Pro-versie van de Vespera zal komen (met een verbeterde batterijduur, een grotere sensor en ook meer controle over de beeldbewerking). De verwachte leverperiode: mei 2024...

Maar dé belangrijkste vaststelling van de voorbije maanden is dat nu ook de Chinese producenten op de kar gesprongen zijn. Enerzijds is er Dwarflab (een complete nieuwe speler) met hun DWARF II (geen idee of er ook een versie “1” bestond?) – maar dat gaat over een véél kleiner toestel: een telescooplensje van 24mm nauwelijks, gecombineerd weliswaar met een groothoeklens. Maar vooral is er het gerenommeerde ZWO dat zijn bestaande technologie (de ASI-camera’s, de ASiAIr-autoguiders, monteringen) gecombineerd heeft tot één stand-alone pakket: de Seestar S50 waarvan de eerste exemplaren nu stilaan geleverd zouden worden.

De Seestar S50 heeft ook een 50mm lens (weliswaar een triplet) én dezelfde Sony IMX462-chip – en is daarmee dus een rechtstreekse concurrent van de Vaonis Vespera… Het belangrijkste verschil - zo op het eerste zicht: de Seestar S50 heeft wellicht een kleinere ingebouwde batterij, maar zal vooral 4-5 keer goedkoper zijn! Afwachten nu dus wat de beeldkwaliteit wordt: gezien de gelijkaardige specificaties zal dit grotendeels afhangen van de ingebouwde software (stacken, beeldbewerking,…).

 

Wat hebben al deze toestellen gemeen?

  • Ingebouwde batterij, doorgaans voldoende voor een ganse nacht (met uitzondering misschien van een lange en vooral koude winternacht)
  • Aangestuurd vanuit de smartphone of tablet
  • Volautomatisch richten van de kijker, scherpstellen, opnames maken én de opnames verwerken (voornamelijk “stacken” dus).
  • “all-in-one” dus, hoewel bij sommige modellen er nadien nog filters kunnen voor de optiek gemonteerd worden. Dat maakt alles ook uitzonderlijk compact, én de kans dat je op reis/expeditie nèt dat éne onmisbare onderdeeltje vergat is dus onbestaande (met uitzondering eventueel van de stroomkabel om de interne batterij op te laden!)

Waarin onderscheiden de diverse toestellen zich?

  • De grootte van de optiek: van klein (114mm spiegel) tot zeer klein (50mm lens) tot minuscuul (24mm lensje voor de toepasselijk genaamde DWARF II)
  • De kwaliteit van de beeldbewerking (daar heeft VAONIS voorlopig nog de leiding!)
  • Het (relatieve) gemak waarmee de originele (“ruwe”) opnames beschikbaar gesteld worden. Dat kan met klassiek SD-kaartje (de DWARF II), maar meestal via Wifi (en zeker bij de modellen van Unistellar is dat omslachtig, omdat ze eerst naar de server van het bedrijf gestuurd worden)

Wordt ongetwijfeld vervolgd dus!

De Seestar S50 van ZWO
Bij het gerenommeerde ZWO verscheen recentelijk deze Seestar S50, waarvan de eerste exemplaren stilletjesaan geleverd worden. Héél compact, en met een gewicht van minder dan 3 kg ook nog vlotjes mee te nemen in de handbagage. Benieuwd hoe de beeldkwaliteit zich verhoudt tot die van de 4-5x duurdere Vespera.
De DWARF II van dwarflabs
De andere besproken “robotic telescopes” zien er al ongewoon uit, maar deze DWARF II is zo mogelijk nog extravaganter. Extreem compact (zo’n 20cm breed en 1,2 kg licht), maar natuurlijk véél beperkter omwille van de nog véél kleinere optiek (de hoofdlens heeft een diameter van slechts 24mm!).