De James Webb Space Telescope: verbluffende beelden


De tot nu toe bereikte resultaten met de James Webb ruimtetelescoop zijn, sinds de lancering op 25 december laatstleden, uitgegroeid tot één grote successtory. De satelliet, waar ongeveer 30 jaar voorbereiding aan voorafging en die tot een enorm complexe en dure onderneming uitgroeide, blijft ons maar verrassen met verbluffend mooie en leerrijke foto's, die ons niet alleen vol bewondering doen staan, maar voor astronomen tevens een belangrijke bron zijn met nieuwe informatie voor verdere studie.

Sinds op 1 juli 2022 de eerste foto's werden vrijgegeven bereiken ons steeds meer nieuwe beelden van het universum.

Onlangs werd de reeds bestaande beeldengalerij van de JWST nog aangevuld met twee nieuwe beelden over iconische objecten uit de wereld van de sterrenkunde. Het eerste is een beeld van de Orionnevel en het tweede een beeld van de zogenaamde Zuilen der Schepping.

Dit nieuwe beeldmateriaal is superinteressant. Het toont ons immers twee regio's aan de hemel waar nieuwe sterren gevormd worden. Op deze plekken worden met name hete gasmassa's samengetrokken totdat er in de kern kernreacties op gang komen en de eigenlijke stervorming kan starten. Hoeft het gezegd dat deze plaatsen astronomen en kosmologen niet onberoerd laten?

De JWST is uiteraard niet de eerste ruimtetelescoop om ons beelden van deze objecten door te sturen. Vergeten wij toch niet de prachtige beelden van de Orionnevel die de Hubble ruimtetelescoop ons jaren geleden openbaarde en vergeten wij zeker ook niet de allereerste beelden van de Zuilen der Schepping die wij ook aan de Hubble te danken hebben.

De nieuwe resultaten van de James Webb ruimtetelescoop overtreffen wel alle verwachtingen en zullen zeker nog lang en door vele astronomen worden bestudeerd.

 

Orionnevel

JWST Orion nebula

 

Copyright afbeelding: NASA, ESA & CSA

 

De foto van de Orionnevel toont één van de meer gekende objecten aan de sterrenhemel. Die nevel, in het sterrenbeeld Orion, ligt op ‘amper’ 1.350 lichtjaar en valt derhalve relatief gemakkelijk te bewonderen, ook voor amateurastronomen. In het centrum van de Orionnevel kan men vier hete, massieve sterren ontwaren - trapezium genoemd - die in het midden van de nevel dominant aanwezig zijn.

 

Zuilen der schepping

JWST Pillars of Creation

 

Copyright afbeelding: NASA, ESA & CSA

 

Het beeld van de Zuilen der Schepping maakt deel uit van de Adelaarsnevel, een emissienevel in het sterrenbeeld Slang. De Zuilen der Schepping staan op een afstand van ongeveer 6.500 lichtjaar en danken hun naam aan enerzijds hun vorm en anderzijds omdat er zich effectief op deze plaats tal van nieuwe sterren aan het vormen zijn.

De zuilen zelf bestaan hoofdzakelijk uit waterstofgas en kosmisch stof waarin men pas gevormde sterren kan ontwaren.

Vergelijk via deze link de eerdere opname van dit object door de Hubble Space Telescope met de nieuwere versie van de James Webb Space Telescope.

 

Niemand kan toch onverschillig blijven bij het zien van bovenstaande prachtige afbeeldingen  die ons door de James Webb telescoop worden geopenbaard ! Ongetwijfeld zullen ze astronomen een verfijnder inzicht verschaffen in de processen die zich afspelen in regio's aan de hemel waar jonge sterren gevormd worden.

En hopelijk blijft alles verder naar wens verlopen met de James Webb ruimtetelescoop zodat hij ons de volgende jaren nog veel kan verrassen met mooie en onthullende beelden van de hemel…

 

Bron: NASA James Webb Space Telescope

Tekst: Emile Beyens

Oktober 2022