Foto zwart gat levert prestigieuze prijs op


Op 7 september ontving professor Heino Falcke van de Nederlandse Radboud Universiteit de Amaldi Medal 2021. Deze prijs wordt om de twee jaar toegekend door de Italian Society on General Relativity and Gravitation aan een onderzoeker die een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan onze kennis van de zwaartekracht.

Misschien zullen sommigen zich de naam Heino Falcke niet meer zo goed herinneren, maar deze Duitse wetenschapper is op dit ogenblijk een gerenommeerd iemand als het over zwaartekrachtonderzoek en algemene relativiteitstheorie gaat. Hij wordt alom erkend voor zijn onderzoek naar het gedrag van zwarte gaten, een plaats waar de zwaartekracht extreme waarden bereikt. Zwarte gaten zijn dus een uitgelezen plaats om de algemene relativiteitstheorie te onderzoeken en te testen.

Heino Falcke lag mee aan de basis van de Event Horizon Telescope of EHT. Deze Event Horizon Telescope bestaat uit acht grote radiotelescopen, die verspreid over het aardoppervlak opgesteld staan en samen één grote wereldomvattende radiotelescoop vormen.

Het is met deze telescoop dat voor de eerste keer een foto gemaakt werd van de schaduw van een zwart gat. Deze belangrijke foto werd op 19 april 2019 vrijgegeven op een persconferentie in Brussel, twee jaar na de eigenlijke ontdekking ervan in 2017. Tegelijkertijd met de persconferentie in Brussel werden ook persconferenties gehouden in Washington, Santiago, Sjanghai, Taipei en Tokio.

 

Over deze realisatie en persconferentie werd reeds eerder een artikel op onze website gepubliceerd.

Heino Falcke ontving reeds eerder verschillende andere belangrijke erkenningen voor zijn werk. 

 

20190410-78m-800x466_0.png

    

                                                                                     Foto van het zwart gat in het centrum van sterrenstelsel M87

                                                                                    Copyright afbeelding: Event Horizon Telescope Collaboration

 

Bron: Astronomie.nl

Tekst: Emile Beyens, 14/09/2021