Dan toch negen planeten in het zonnestelsel?


Sterrenkunde

Het is nog maar van het jaar 2006 geleden dat Pluto, de tot dan toe negende planeet van het zonnestelsel, 'gedegradeerd' werd tot dwergplaneet, en dus bleven er acht planeten over. Maar vandaag, 20 januari 2016, werd het nieuws bekend gemaakt dat er zich misschien toch een negende planeet in ons zonnestelsel bevindt!

Astronomen Konstantin Batygin en Mike Brown van het gerenommeerde Caltech (California Institute of Technology) publiceerden inderdaad een artikel in The Astronomical Journal waarin zij hun vermoeden kenbaar maken dat er een heel eind buiten de baan van planeet Neptunus nog een planeet te vinden is.

Beide wetenschappers vonden aanwijzingen voor het bestaan van een grote planeet die in een erg elliptische baan rond de Zon draait een heel eind buiten de baan van ex-planeet Pluto op zo'n vijftig miljard km van bij ons vandaan. Het object wordt door Brown en Batygin voorlopig Planet Nine genoemd. Het zou gaan om een hemellichaam met een massa van zowat tien keer de massa van de Aarde dat in een periode van tien tot twintig duizend jaar een toertje rond de Zon maakt.

De ontdekking gebeurde op basis van wiskundige modellen en computersimulaties maar is voorlopig nog niet direct waargenomen.

Dan toch negen planeten in het zonnestelsel?Dan toch negen planeten in het zonnestelsel?

Bron: Caltech

Auteur
Francis Meeus