Meteoren kijken: Perseïden pieken op de ochtend van 13 augustus...


Waarnemen

Elk jaar hebben we een aantal periodes waarop er extra veel meteoren ("vallende sterren") te zien zijn, maar de bekendste van deze "zwermen" zijn zeker de Perseïden omstreeks 12-13 augustus.

Dit jaar verwacht men het maximum der Perseïden in de vroege namiddag van vrijdag 12 augustus, dus de nacht ervoor (en dan vooral het tweede deel van de nacht) is het ideale moment voor waarnemers in onze contreien. De Maan staat dan één dag na Eerste Kwartier: helder genoeg om te storen bij het waarnemen, maar enkel zichtbaar tijdens het eerste deel van de nacht (ze gaat die nacht onder om 1h07m).
Dus vanaf maansondergang tot het ochtendgloren (om 4h bij ons) krijgen we een drietal uurtjes optimale waarnemingstijd: bijna maximale activiteit zonder storend maanlicht...

Enkel in Noord-Amerika zullen de omstandigheden nog gunstiger zijn: daar valt dat maanloze deel van de nacht omstreeks het verwachte maximum (als die verwachting natuurlijk ook waarheid wordt!).

Mocht het echter bewolkt zijn die dagen, kan u nog steeds de meteoren-activiteit live meevolgen via ons radio-detectie-systeem.

Auteur
Philippe Mollet